Perry de Kruif in Talinn
Perry de Kruif in Talinn

‘Esten zijn relaxte, open mensen’

Woudenberg - Het is waarschijnlijk niet de meest populaire bestemming onder studenten. Toch was de keus voor Perry de Kruif niet al te moeilijk. ‘Ik houd niet zo van dat warme weer en de sfeer in Oost-Europa is wat relaxter’. Hij koos ervoor zijn minor te gaan volgen in de hoofdstad van Estland, Talinn.

Na de Julianaschool in Woudenberg en zes jaar Atheneum op het Nieuwe Eemland in Amersfoort, ging Perry Civiele Techniek studeren aan de universiteit in Enschede. Hij merkte al snel dat dat niet zijn ding is. Inmiddels zit hij in het laatste jaar van de studie Planologie in Groningen. Onderdeel van dat laatste jaar is een minor. Ik kon kiezen uit best wat universiteiten waar de Rijksuniversiteit Groningen contact mee heeft. Talinn trok mij gelijk al aan. Zij boden de studie Sociale Wetenschappen, hun website was erg duidelijk en ik heb wel wat met Oost-Europa.

Het vinden van onderdak was simpel. Via de unie kwam ik in een student-dormitory. Een studentenverblijf. Daar had ik een redelijk ruime kamer. Die deelde ik met een Duitse kamergenoot. Studeren deed ik in de bibliotheek van de Universiteit. Die was tot zeven uur ’s avonds open. De keuken gebruikten we met zes studenten uit ons blok. Mijn kamergenoot was vegetarisch. We kookten voor onszelf. Wel aten we soms samen. Ook met andere jongens uit ons blok. Daar deelden we ook de badkamer en het toilet mee. Boodschappen doen ging prima. Ze verkopen er melk in een plastic zak en van het tarwebrood daar was ik geen fan. Maar vooral miste ik de sambal, die kon je daar nergens vinden. Vanuit de universiteit werden onze kamers elke maandagochtend schoongemaakt. De was deed ik zelf. Er was één wasmachine. Als je die wilde gebruiken moest je ‘m reserveren. Strijken deed ik niet. Dat doe ik nooit eigenlijk. Strijken wordt enorm overschat.

Het is leuk dat je een hoop mensen leert kennen. Op de universiteit zaten Fransen, Duitsers, Spanjaarden en Italianen, maar natuurlijk ook Esten, Russen en studenten uit Kazachstan en Azerbeidzjan. Ik ging veel om met een jongen uit Helsinki. Met een aantal huisgenoten zijn we daar nog een dag naartoe geweest. Met de boot ben je er in twee-en-een-half uur. ’s Avonds ging ik veel de stad in. We trokken vaak op met een man of dertig. Vooral de schotse kroeg was populair.

Estland heeft niet zo veel inwoners. Zo’n 1,3 miljoen, terwijl het qua oppervlakte groter is dan Nederland. Talinn heeft 450.000 inwoners. Esten zijn typisch Noord Europees. Open mensen. En relaxt. Zuid-Europeanen zijn wat energieker en drukker. Meer opgewonden standjes. Economisch heeft het land, nadat het onafhankelijk is geworden, een enorme inhaalslag gemaakt. Je betaalt er met de euro. Talinn is een internationale stad. Er wonen nog wel veel Russen. Die leven in hun eigen bubbel. Russen zijn wat meer gesloten. Estland staat bekend als E-country. Veel gaat er online. Ook vanuit de overheid. Ze stemmen zelfs stemmen digitaal.

De vijf maanden zijn omgevlogen. Last van heimwee heb ik niet gehad. Zo’n één keer in de twee weken belde ik met mijn ouders en m’n broertje. Mijn beste vriend is een weekje op bezoek geweest. Verder kon je natuurlijk gewoon online gamen en chatten met je vrienden. Talinn was een mooie ervaring. Ik denk zeker dat ik er nog eens terugkom’

Ben je of ken je een Woudenberger die in het buitenland woont of heeft gewoond? Meld het de LetOp: redactie@letopwoudenberg.nl.