Logo: Omnia wonen
Logo: Omnia wonen

Prestatieafspraken Omnia Wonen

Woudenberg Jaarlijks maken de gemeente Woudenberg, Woningbouwcoöperatie Omnia Wonen en de Stichting Huurdersbelangen Omnia Wonen, kortweg de SHOW, afspraken over de sociale woningbouw voor de korte en lange termijn.

De afspraken zijn vastgelegd in het document Prestatieafspraken 2021 Gemeente Woudenberg.

Omnia Wonen is, na de fusie met Vallei Wonen, sinds 2020 de woningbouwcoöperatie in Woudenberg. Het eerste jaar van de fusie was vooral gericht op het elkaar te leren kennen en de mogelijkheden binnen Woudenberg te onderzoeken.

De prestatieafspraken 2021 geven een duidelijk beeld wat we van Omnia Wonen mogen verwachten voor komend jaar en we krijgen een doorkijk naar de komende jaren.

Omnia Wonen vindt het belangrijk dat haar huurders wonen in een woning die past bij hun huishoudsamenstelling, leeftijd en (specifieke) woonvraag.

Om dit te realiseren informeert Omnia Wonen bepaalde doelgroepen van haar huurders over de mogelijkheden te verhuizen naar een meer passende woning binnen of buiten de woningvoorraad. Natuurlijk is, zo geeft Omnia aan, de wens van de huurder leidend.

Omnia Wonen zal de gemeente Woudenberg blijvend om aandacht vragen naar het beschikbaar komen van bouwlocaties om bij te kunnen dragen aan de vraag aan woningen. Ook andere vormen van het verwerven van woningen is een doel om aan de vraag van woningen te kunnen voldoen

Afspraken Omnia Wonen

Door alle drie deelnemende partijen zijn afspraken gemaakt. De afspraken welke voor Omnia Wonen ten aanzien van betaalbaarheid en beschikbaarheid in de overeenkomst zijn opgenomen en welke voor de inwoners van de gemeente van directe invloed zijn omvatten in hoofdlijnen:

Het beoordelen of het Woonbehoefte Onderzoek 2020 aanleiding geeft om het portefeuille plan aan te passen;

Onderzoek naar de harmonisatie van het huurbeleid. Omnia Wonen is voornemens in 2021 een nieuw huurbeleid voor haar gehele woningvoorraad in te voeren. Bij het opstellen van dit nieuwe beleid zullen de belangen van de Woudenbergse huurders door de SHOW worden bewaakt.

Omnia Wonen wijst tenminste 85% van de vrijkomende sociale huurwoning toe aan primaire en secundaire doelgroepen en 25% van de woningen, conform huisvestingsverordening, toe aan inwoners uit Woudenberg.

In het komend jaar zal Omnia Wonen 46 nieuwbouwwoningen leveren en aan haar woningbezit toevoegen. 21 woningen worden in het project Nijverheyd gebouwd. In project Hoevelaar zullen 25 nieuwbouwappartementen worden gebouwd.

Om de kans dat Woudenbergers van deze nieuwe woningen gebruik kunnen maken zal Omina Wonen een plan opstellen om doorstroming vanuit bestaande woningvoorraad naar deze nieuwe woningen te stimuleren.

Voor huurders met betalingsproblemen wil Omnia Wonen maatwerk leveren door huurverlaging of huurbevriezing voor hen toe te passen.

In de periode tot 2030, de komende 9 jaar, heeft Omnia Wonen de ambitie om 175 woningen toe te voegen. Dit is afhankelijk van de uitkomsten van het 2 jaarlijkse Woningbehoefteplan die door de gemeente wordt uitgevoerd. Onduidelijk is of, als er meer behoefte is aan woningen, Omnia Wonen haar ambities zal bijstellen.

Samen met de gemeente Woudenberg wordt begin dit jaar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor Klein maar Fijn Wonen voor een en tweepersoonshuishouden. Voor Woudenbergse starters zou dit een uitkomst kunnen zijn om in Woudenberg te kunnen blijven wonen.

Wonen, Zorg en Welzijn

De doelstelling van Omnia Wonen is om haar huurders zo lang mogelijk in hun woning te kunnen laten wonen. Het binnenonderhoud van de woningen zal hierop worden afgestemd. Kleine aanpassingen aan de woningen zullen, onder bepaalde voorwaarden, worden toegestaan.

Duurzaamheid en Kwaliteit

De focus op duurzaamheid ligt bij Omnia Wonen op de beheersing of zelfs de verlaging van de woonlasten. Door het verlagen van de energievraag, door isoleren of toepassing van nieuwe meer duurzame installaties kunnen de energiekosten worden verlaagd.

Om aan deze doelstelling handen en voeten te geven zijn de volgende afspraken vastgelegd.

Omnia Wonen inventariseert alle woningen conform NEN 2767 en stelt op basis van de uitkomsten het onderhoudsbeleid op.

Omnia Wonen bepaalt op basis van de Transitievisie Warmte welke energetische maatregelen nodig zijn voor het woningbezit in Woudenberg. Bij het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen staat de betaalbaarheid van de huurder voorop.

Of deze maatregelen worden uitgevoerd lijkt dus af te hangen van de financiële mogelijkheden die de huurder heeft. De keuze voor een duurzame oplossing lijkt daarmee financieel gedreven.

Bijzondere doelgroepen

Omnia Wonen zet zich in op inclusieve buurten en straten waar iedereen mee kan doen.

Omnia Wonen ziet de noodzaak voor directe toewijzing en/of bemiddeling bij een aanvraag van specifieke doelgroepen.

Omnia Wonen zet in op verbinding, het goede gesprek, werken vanuit haar kracht samen met de krachten van anderen. Daarom nodigt Omnia haar partners uit om samen te vormen, te delen en mijlpalen te halen.

Mooie woorden maar de vraagt blijft hierbij natuurlijk wel hoe bereiken de Woudenbergse huurders Omnia Wonen nu de bereikbaarheid van Omnia Wonen in Woudenberg, loketfunctie, tot een minimum is beperkt.