Dorpsstraat / foto: Niels Wolterink
Dorpsstraat / foto: Niels Wolterink

Geen besluit over centrum

WOUDENBERG – De gemeenteraad heeft donderdag 28 januari geen besluit genomen over de inspiratiegids Kostverloren en het onderzoek van deel 3 van het centrumplan. Wethouder Vlam legde uit dat het college van burgemeester en wethouders uitstel van de besluitvorming wilde.

Tijdens de commissievergadering van januari bleek al dat er nogal veel haken en ogen aan beide besluiten zaten. Winkeliersvereniging DES had een plan ingediend waar de gemeenteraad verguld mee was. ‘We hebben nu het momentum te pakken,’ sprak Marco van de Hoef, fractievoorzitter van GemeenteBelangen, toen. ‘Dat moeten we vasthouden.’

Er bleven toen nog verschillende vragen onbeantwoord. De Van den Tweel Groep heeft een inspiratiegids opgesteld. Niet duidelijk was wie voor de kosten moest opdraaien. Bovendien was de status van het stuk onduidelijk. Ontwikkelaars hoefden zich niet aan dit voorstel te houden.

Het college van burgemeester en wethouders wilde 160.000 euro in een onderzoek naar de toekomst van een deel van het centrum steken. Er moest 80.000 euro voor een onderzoek naar de ontwikkelingen in de Voorstraat worden uitgetrokken. Dat vonden enkele fracties wel erg veel geld.

Bovendien zou er een centrummanager aangesteld moeten worden. Het was onduidelijk of die persoon voor of na de vaststelling van de uiteindelijke visie moest beginnen. De volgorde van die stappen was onduidelijk.

Wethouder Vlam vertelde dat ze na de commissievergadering met een afvaardiging van de DES had gesproken. Naar aanleiding van het gesprek vroeg ze namens het college de gemeenteraad om uitstel van het besluit. Volgens haar waren de gemeente en de DES het voor 95 procent eens over de situatie en de volgorde van de werkzaamheden.

‘Maar er was nog wat onenigheid over de betekenis van enkele woorden en over de volgorde van de procedure. We komen er wel uit. In februari kunnen we een besluit nemen. Dan zit er geen ruis meer op de lijn,’ aldus Vlam.

De gemeenteraad vond het verstandig eerst alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Dus zal er in februari besloten worden over de gids en het onderzoek.