Stuivenberg aan de Griftdijk
Stuivenberg aan de Griftdijk / foto: redactie

Bestemmingsplan Stuivenberg opgelost

WOUDENBERG – De gemeenteraad heeft de lastige situatie rond het bestemmingsplan voor het bedrijf Stuivenberg aan de Griftdijk opgelost. Na overleg met de mensen van het bedrijf en bezwaarmakers is er een oplossing uit de bus gekomen, waarmee iedereen kan leven.

Op het eerste gezicht leek de situatie niet zo ingewikkeld. Stuivenberg wil een pand slopen en een andere hal neerzetten, zodat er efficiënter gewerkt kan worden. Volgens de wet moet ook het aantal parkeerplaatsen worden uitgebreid. In 2017 legde het bedrijf het plan voor aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad, die vroegen om een uitvoerig plan en beloofden dat ze mee zouden werken. Nu was Stuivenberg terug. Wim Merkens van GemeenteBelangen vatte de situatie zo samen: ‘Stuivenberg zit volkomen legaal op de Griftdijk. Ze voldoen aan alle voorwaarden. De raad en het college hebben om dit plan gevraagd. Het is een goed plan. Het zou van onbetrouwbaar bestuur getuigen om nee te zeggen.’ Tijdens de commissievergadering bleek echter dat er bij omwonenden grote bezwaren over de plannen leven. Ze vonden onder meer dat de Griftdijk ongeschikt is voor een bedrijf als Stuivenberg. Ze zouden liever zien dat het bedrijf zou verhuizen en op die plek huizen gebouwd worden.

Toen bleek al dat Stuivenberg geen interesse in een verhuizing had, omdat dit een goede plek voor het bedrijf is. Wethouder De Kruif wees er op dat Stuivenberg het pand aan de Griftdijk ook aan een ander bedrijf kan verkopen, die voor meer overlast en meer verkeer zorgt. Volgens het plan is deze oplossing mogelijk. De omwonenden vreesden overlast en uitbreidingen van het bedrijf in de toekomst. De gemeenteraad wil dat ook niet toestaan.
Jan Mulder, gemeenteraadslid van de SGP, diende een motie in waarin een groot deel van de zorgen weggenomen werden. De laatste weken was er veel overleg, zodat de bezwaarmakers niet naar de Raad van State zouden stappen. De gemeenteraad was bang dat er eindeloze procedures over het bestemmingsplan gevoerd zouden worden. Dat vond ze niet gewenst. Het wordt lastiger voor Stuivenberg om in de toekomst uit te breiden, maar het bedrijf krijgt nu wel de kans om efficiënter aan de Griftdijk te werken. De fractie van de PvdA/GroenLinks stemde tegen. Een kwestie van voortschrijdend inzicht, verklaarde Henk van de Wetering. ‘In 2017 stemden we in. Nu maken we ons zorgen over duurzaamheid van het gebied.' Rond elke gemeente ligt een rode contour. Daarbinnen mag gebouwd worden, daarbuiten niet. Het plan van Stuivenberg voorziet in een overschrijding van die contour. Dat wilde de fractie niet.