Moniek van de Graaf
Moniek van de Graaf

Inspiratie. Wat is de betekenis van dit woord? Het woordenboek zegt: toestand dat je creatief nadenkt en weet hoe je iets goed moet doen. Maar wie bepaalt wat goed is?

En dat is precies het probleem dat ik heb met de inspiratiegids voor het gebied rond Kostverloren. De eigenaar van de nieuw te bouwen Albert Heijn heeft een inspiratiegids laten maken: hoe het gebied eruit zou kunnen gaan zien.

Klinkt vrijblijvend, maar is het niet. Alleen al het kostenplaatje: 69.000 euro. Dat bedrag heeft de eigenaar geïnvesteerd en wil daarvoor worden gecompenseerd. De gemeente gaat het niet betalen. En nu wil de wethouder dat de gemeenteraad deze inspiratiegids vaststelt.

Waarom? Dan worden alle winkeliers en projectontwikkelaars die in de toekomst willen investeren in en rond Kostverloren, verplicht gesteld om mee te betalen aan deze gids. En de gemeente gaat berekenen wie hoeveel moet betalen. Ook als ondernemers géén gebruik willen maken van ideeën uit de inspiratiegids.

Ik snap de eigenaar van de AH wel: hij wil graag een nieuwe winkel neerzetten, maar de gemeente zegt: dat moet geen gebouw zijn dat los staat van de rest van Kostverloren, daar hoort een centrumvisie bij. Maar die visie is er niet. Dus nu deze gids.

Is deze inspiratiegids dan wel breed gedragen in de raad? Nee. Coalitiepartijen GBW, VVD en CU zijn voor en de oppositiepartijen PvdA-GL, CDA en SGP zijn tegen vaststelling van de gids.

Omdat we ondernemers die in ons mooie dorp investeren niet op kosten willen jagen voor een gids die door één opdrachtgever is gemaakt. Omdat de winkeliers van de DES en eigenaren van de panden in het centrum niet zijn betrokken bij het maken van de gids. Terwijl zij duidelijke ideeën hebben over de toekomst van ons dorpshart. Daarom is de inspiratiegids vorige week van de raadsagenda gehaald.


Maar de gids is nog niet van tafel. Tweede helft februari komt de inspiratiegids wel op de agenda.

Wat PvdA-GL betreft slaan we een andere weg in. De gemeente moet de regie pakken over de toekomst van ons centrum: dit is te belangrijk voor alle 13.000 Woudenbergers om aan één ondernemer over te laten.

Zet alle belanghebbenden: omwonenden, winkeliers (DES) en eigenaren van panden aan tafel met een onafhankelijk deskundige, die de ideeën kan smeden tot een toekomstbestendig, gezellig, gevarieerd en BREED gedragen centrumvisie. En gaat PvdA-GL zich inspannen dat daar ook de nodige betaalbare (starters)woningen worden gebouwd!