Juf Willy met veel feestelijke kaarten van kinderen en ouders
Juf Willy met veel feestelijke kaarten van kinderen en ouders

Juf Willy Oving, 40 jaar leerkracht op de Julianaschool

Woudenberg Juf Willy Oving vierde afgelopen maandag dat ze 40 jaar in het onderwijs werkt. Voor Willy betekent dit ook, dat ze al veertig jaar verbonden is als leerkracht aan de Julianaschool, tegenwoordig Kindcentrum Koningin Juliana.

De school is versierd met vlaggetjes, er is taart en er zijn kadootjes. Helaas zijn er geen leerlingen om het feest mee te vieren en is er maar een handjevol leerkrachten op school om de jubilaris in het zonnetje te zetten. Dat neemt niet weg dat juf Willy het verdiend om aandacht te krijgen voor maar liefst 40 jaar trouwe dienst.

Van Borger naar Woudenberg

Als 21-jarige, net afgestudeerde leerkracht, solliciteerde Willy Oving in 1981 naar een baan als leerkracht voor klas 2 op de Julianaschool in Woudenberg. "Ik kwam uit de provincie Drenthe en woonde in Borger. In die tijd waren er in het onderwijs niet veel banen. Ik solliciteerde daarom op scholen in heel Nederland," vertelt Willy. "Ik wist niet eens waar Woudenberg lag", lacht ze.

Willy weet nog goed dat ze een proefles moest geven met een bijbelverhaal en een handvaardigheidsles. "Ik was blij dat ik een rok aan had, zegt Willy met een knipoog, maar vooral blij dat ik was aangenomen en een baan had. Eerst ging ik 'op kamers' in Woudenberg en werd ik gelukkig door de toenmalige directeur Jan Maasland en zijn vrouw onder hun hoede genomen. Alles was nieuw en onbekend. De cultuurshock van Drenthe naar het christelijke Woudenberg was best groot".

Veel veranderd

Ik heb het leukste beroep van de wereld!

"In die 40 jaar is er veel veranderd in het onderwijs," vertelt Willy. In mijn begintijd deden we als team en ouders veel met elkaar, in de vorm van projecten en vieringen. Nu heeft iedereen meer tijd nodig voor zijn eigen klas en de administratie die erbij hoort en is er minder tijd voor saamhorige activiteiten, zoals de avondvierdaagse.
Ik vind het jammer dat het onderwijs op die manier wat is uitgehold. Daarbij wordt er door de overheid veel over de schutting van onderwijs gegooid. Er worden veel plannen gemaakt, die ook weer als een nachtkaars uitgaan.

"Wat gelukkig niet is veranderd zijn de kinderen", zegt Willy met een blijde lach. De kern van het onderwijs is hetzelfde gebleven: "Kinderen blijven aandacht, liefde en structuur nodig hebben. En dat ik ze iets mag leren, is fantastisch. En dat is waarom ik mijn vak elke dag met plezier doe. Daarbij werk ik graag samen met mijn collega's. Ze helpen mij met digitale dingen en zij kunnen leren van mijn ervaring.

Willy heeft vaak groep 3 gehad, maar ook 2/3 en 3/4 groepen. "Groep 3 is het leukste leerjaar. Er gebeurt dan zoveel in de ontwikkeling van kinderen. Aan het einde van het schooljaar kunnen ze een boek lezen of een brief schrijven," vertelt Willy enthousiast. "Ik geniet daar elke keer weer van."

Kenmerkend voor Willy is het behoud van het krijtbord in het lokaal. "Ik kan prima met het digibord overweg hoor, maar ik maak zo graag mooie bordtekeningen en ook voor schrijflessen werkt het krijtbord beter. Daarbij is het heel handig als alle apparatuur weer eens uitvalt, dan kunnen mijn lessen gewoon doorgaan," lacht Willy.

Contact met leerlingen

In deze coronatijd mist juf Willy het contacten met haar leerlingen. "Elke vrijdag ga ik bij de kinderen langs om weer nieuw werk te brengen. Ik vind het belangrijk om ouders en kinderen te blijven zien."

Ouders en kinderen hebben een mooie kaart gestuurd naar hun jubilerende juf. Veel ouders hebben immers zelf ook nog in de klas gezeten bij Willy. Ouders die nu het onderwijs voor hun kind toevertrouwen aan een leerkracht, die met een groot hart en vanuit betrokkenheid werkt aan een mooie ontwikkeling van kinderen.

Het team van de school hoopt op een later moment, samen met de leerlingen, er alsnog een feestelijke dag van te maken.