Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Inbraakgolf teistert Woudenberg

WOUDENBERG Woudenberg kampte in 2020 met een inbraakgolf. Vooral de wijk Laanzicht had te maken met insluipers.

Marco van de Hoef, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg, stelde er vragen over in de gemeenteraadsvergadering.

Marco van de Hoef constateerde een opvallende ontwikkeling. In 2020 daalde het aantal inbraken in Nederland met 22 procent. In Woudenberg steeg dat aantal met 73 procent. ‘Hoe kan dat?’ vroeg hij. ‘En wat doet de gemeente om dit probleem terug te dringen?’

Burgemeester Cnossen vertelde dat ze zich grote zorgen maakte over deze ontwikkeling. ‘Dit is niet mooi.

Een inbraak is een heel ingrijpende gebeurtenis voor inwoners. Ze voelen zich een tijdje niet veilig in hun eigen woning.’
Ze vertelde dat ze regelmatig overleg heeft met de politie over dit probleem.

In de maanden september en oktober hebben de politie en de Buitengewoon Opsporings Ambtenaren extra gesurveilleerd in die buurt.

Uit de beantwoording bleek niet waarom de inbrekers het nu extra op Laanzicht voorzien hebben.

Burgemeester Cnossen riep buurtbewoners op goed op te letten op ongebruikelijke zaken en 112 te bellen als ze iets verdachts zien. ‘Heel vaak horen we later dat omwonenden wel een verdachte situatie hebben gezien, maar niet hebben gewaarschuwd. Dat moeten ze wel doen.’

Ze gaf bewoners nog enkele adviezen mee. ‘Laat licht branden als je niet thuis bent en leg waardevolle zaken altijd uit het zicht.’ Volgens haar is het meest effectief als mensen opletten of er geen vreemde mensen in de buurt rondlopen met grote belangstelling voor woningen, waarvan de bewoners niet thuis zijn.

Ze vertelde dat het heel erg moeilijk is inbrekers op heterdaad te betrappen.

Bovendien laten insluipers tegenwoordig geen vingerafdrukken of DNA sporen achter. Zo wordt het nog moeilijker om te bewijzen wie ingebroken heeft.

‘In het Veiligheidshuis zitten we hier boven op. We doen alles om dit probleem op te lossen,’ stelde burgemeester Cnossen vast.