Iets betekenen voor een ander en zelf ook een leuke tijd hebben?

Als vrijwilliger kunt u op verschillende manieren aan de slag. Wat past bij u? Wat vindt u leuk? Hoeveel tijd heeft u over? Wilt u aan de slag als vrijwilliger bij evenementen zoals Haantjesdag of juist liever bij een organisatie? Wilt u praktische hulp bieden zoals boodschappen doen of iemand van A naar B rijden? Wilt u zich inzetten in verband met duurzaamheid en aan de slag bij bijvoorbeeld Kringloopwinkel Woudenberg. Of vindt u het juist leuk om een-op-een iemand te ondersteunen? Nieuwsgierig naar de mogelijkheden in Woudenberg? U vindt het vacature-aanbod op www.dekleineschans.nl/vrijwilligersvacaturebank. Staat er niet direct iets tussen wat u aanspreekt, dan kunt u ook in gesprek met Nancy Hooijer van het Steunpunt Vrijwilligerswerk Woudenberg om erachter te komen welk vrijwilligerswerk bij u past.

Maatjesproject

Het Maatjesproject Woudenberg koppelt vrijwilligers één-op-één aan iemand die op bepaalde punten in het leven even een coach, mentor of maatje nodig heeft. Het kan gaan om het starten van activiteiten, het bieden van emotionele steun, maar ook om ondersteuning in de thuissituatie, of bijvoorbeeld bij het aangaan van sociale contacten. Samen koffie drinken, fietsen, koken, winkelen of gewoon even bijpraten? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

De enthousiaste vrijwilligers die betrokken zijn bij het maatjesproject, zijn voor een langere periode beschikbaar om bij een deelnemer langs te gaan. Als Maatje hoef je geen deskundige te zijn of te worden, het gaat juist om enthousiasme en warme belangstelling. Een goede ‘match’ tussen vrijwilliger en deelnemer is natuurlijk belangrijk. Vanuit Maatjes Woudenberg krijgen de vrijwilligers scholing en begeleiding aangeboden. Ook zijn er regelmatig contactmomenten met andere vrijwilligers.

Welzijnswerker Tineke Smallenbroek vertelt: "In september 2020 kregen we bij het Maatjesproject van verschillende studenten de vraag of ze voor hun opleiding ‘Social Studies’ mee mochten doen met het Maatjesproject. Zij lopen als maatje een jaar lang mee met een hulpvrager. We hebben ze kunnen koppelen aan een persoon waarvan wij denken dat het klikt. Inmiddels lopen ze een aantal maanden mee en bezoeken wekelijks hun adresje. De hulpvragen variëren van samen wandelen om meer in beweging te komen tot samen koken of dingen ondernemen i.v.m. eenzaamheid. Het is leuk om te zien hoe enthousiast de studenten aan de slag zijn gegaan. We hopen dat ze vrienden in eigen kring enthousiast vertellen over dit Maatjesproject. Want ook als je jong bent kun je veel betekenen voor een ander en kunnen we je inzetten als vrijwilliger!"

Steunpunt Vrijwilligerswerk Woudenberg

Als Maatje hoef je geen deskundige te zijn of te worden

Bent u al vrijwilliger maar heeft u behoefte aan ondersteuning of heeft u vragen over bijvoorbeeld het vrijwilligersbeleid, de vrijwilligersverzekering, scholingsaanbod of over een vrijwilligersvergoeding 2021? Bel of mail dan met Nancy Hooijer via 06 500 60 879 of n.hooijer@dekleineschans.nl