Bedrijventerrein Parallelweg
Bedrijventerrein Parallelweg / foto: redactie

Vernieuwing bedrijventerrein Parallelweg

Woudenberg In december 2020 deelden de Gemeente Woudenberg, projectontwikkelaar Lammert Wilbrink en stedenbouwkundige Johan Verduijn hun visie op de toekomst van het bedrijventerrein aan de Parallelweg. In een online programma op YouTube en artikelen in diverse media lieten ze hun licht schijnen over de kansen voor vernieuwing. Sindsdien heeft met name Lammert Wilbrink veel reacties gekregen. “Vooral van grondeigenaren en ondernemers. Een enkeling had bedenkingen, maar de meeste reacties zijn positief.”

De herstructurering van het bedrijventerrein Parallelweg is nodig om ruimte te creëren voor bedrijven. De bestaande terreinen zijn vol en procedures voor nieuwe terreinen zijn langdurig. Daarom hebben voornoemde partijen de handen ineengeslagen om eens goed te kijken naar de kansen van herinrichting van het gebied rond de Parallelweg. Daarmee kan bovendien een slag gemaakt worden met de aansluiting op de N224. Door die te ontsluiten ter hoogte van de Welkoop, neemt de verkeersveiligheid toe “Kansen zijn er volop”, weet Lammert Wilbrink. “Naar verwachting verhuist de Welkoop aan het einde van dit jaar naar een nieuwe locatie aan de overzijde van de huidige winkel. Slopen van het huidige pand biedt mogelijkheden om een toegangsweg aan te leggen naar de panden en grond erachter. Er hebben zich de afgelopen weken al een heel rijtje ondernemers en grondeigenaren gemeld die willen meedenken over de herstructurering. Zij zien ook dat het industrieterrein veel oude gebouwen telt en open ruimtes efficiënter in te delen zijn. Mooi om te ervaren dat er beweging in het proces zit en bedrijven willen meedoen.”

Entree

Inmiddels krijgt de entree van het bedrijventerrein al meer uitstraling. Na de realisatie van het fraaie Hoogvliet-pand, wordt nu het oude grijze bankgebouw onder handen genomen. Het is de bedoeling dat deze verbouwing in mei gereed zal zijn. In het gebouw vestigt zich het bedrijf van Lammert Wilbrink, de eerste verdieping wordt betrokken door een aantal Woudenbergse zakelijk dienstverleners. Lammert Wilbrink: "Dat zijn bedrijven die elkaar versterken, juist door op één locatie gevestigd te zijn. Wat mij betreft een mooi voorbeeld van samenwerking en dat is precies wat we voor het hele bedrijventerrein nodig hebben. Samenwerking, dat komt trouwens ook in de naam van het gebouw, Coöperatie Woudenberg. Een naam die veel Woudenbergers zullen herkennen uit het verleden.” De vernieuwing van het oude gebouw is overigens een voorbeeld van duurzaam renoveren. Na afronding van de bouwwerkzaamheden voldoet het aan toekomstige eisen voor duurzaamheid. De uitzending over dit onderwerp is nog te zien via het YouTube-kanaal van de gemeente Woudenberg. Bij de video staan ook de gegevens van de diverse contactpersonen. U vindt deze in de beschrijving onder de video.