Leilinden zijn 'gewone lindebomen'
Leilinden zijn 'gewone lindebomen' PdK

(Nog) niet weg

WOUDENBERG Ze staan er nog, twee oude leilinden die voor een boerderij staan. Ook hier hebben ze voor een boerenhofstede gestaan, fier en trots, zoals bomen op leeftijd kunnen zijn. Recht omhoog met zijtakken waarheen de boer ze leidt.

Leilinden zijn "gewone” lindebomen waarvan de takken op zekere hoogte gedwongen worden de zijde te kiezen die de eigenaar goed dunkt. In de regel dienen ze voor zonwering.

Als deze bomen in de zomer goed in het blad zitten dan heb je een perfecte, natuurlijk zonwering die op warme dagen verkoeling brengt. Ze staan dan ook aan de zuidzijde van boerderijen en andere huizen.

Dit in tegenstelling tot de bomen aan de Dorpsstraat die waarschijnlijk op een bewolkte dag zijn geplant. Jammer dat de boerderij is afgebroken; zo'n gezichtsbepalend object.

Dit betreft niet alleen deze boerenhoeve, maar veel meer (mij veel te veel) boerderijen hebben al moeten wijken voor de oprukkende nieuwbouw.

Zo'n oude hofstede zou je toch prima kunnen inpassen in nieuwe projecten?

Zie maar hoe dat gaat in Leusden en Houten; de oudere mensen ter plekke kunnen (later) hun kleinkinderen nog vertellen: kijk, daar liep vroeger de weg naar Woudenberg of Utrecht.

De òude Zegheweg zou daar goed voor kunnen dienen, maar ik zag dat het aardige boerderij-achtige huisje ook al het veld heeft moeten ruimen.

Je vraagt je af, gaan we huizen bouwen tot de toekomstige grens met Barneveld? Of komt Scherpenzeel, maar daar hoor je niemand over, naar Utrecht en vormen wij zo samen een nieuwe gemeente met een passende naam "Stichtse Vallei”? PdK