Jaap van Dam
Jaap van Dam Jaap van Dam

Online bestellen is zó 2020.

Er zijn heel wat lijstjes met consumententrends verschenen aan het einde van 2020. Van kleuren in het interieur (minder grijs), stijlen in de mode (een regenboog aan kleuren) tot andere voorkeuren op het gebied van voeding (Afrikaanse gerechten).

Daarboven hangt een alles overstijgende trend en dat is de groei in het online kopen van producten en diensten. Bol.com, Zalando, AliExpress, Thuisbezorgd.nl en een eigen Nederlandse versie van Amazon.com, internet is één grote shopping mall. In coronajaar 2020 was het trouwens maar wat handig als je iets nodig had, winkels en horeca zaten soms op slot en dan was online bestellen een uitkomst.

Inmiddels begint 2021 hetzelfde: winkels in lockdown en webwinkels – vooral de ‘grote jongens’ – die daar naar hartenlust van profiteren. Plaatselijke winkels en ook dienstverleners zoals kappers hebben het nakijken. Zoveel tegenwind, daar kun je als ondernemer in pakweg de Dorpsstraat bijna niet tegenin fietsen. Hoe ondernemend je ook bent, dat red je niet alleen. Nee, niet alleen...

Daarom is de huidige lockdown hét moment om de uitdagingen van de tijd samen aan te pakken. Ja, als alle Woudenbergers samen en het kost nog weinig moeite ook. De winkeliers die gedwongen gesloten zijn, hebben namelijk in hoog tempo hun service uitgebreid.

Om te beginnen bezorgen ze bestelde producten – meestal gratis - bij u aan huis. U belt of mailt een bestelling door naar Van Lunteren en – verhip! – een paar uur later is het in huis. Een paar uur later, dat is veel sneller dan de CoolBlues van deze wereld.

Heeft manlief een nieuwe outfit nodig? What2Wear bij Gea bezorgt de gewenste uitstraling gewoon thuis.

Even passen, kiezen en… tadaa, meneer ziet er weer patent uit. Met de niet passende kleding hoeft u niet naar een servicepunt van DHL of PostNL, Gea regelt dat zelf, desnoods op de fiets. Dat is bovendien veel milieuvriendelijker en veiliger dan al die rondcrossende pakketbusjes in uw straat. Nu ik erover nadenk, eigenlijk is online bestellen bij grote webshops zó 2020.

Een nieuwe fiets van Pul, interieurcadeautje van Living24, gordijnen van Brouwer, uitgroeipakketjes van de kappers, de sale-etalage van De Loungerie, meer dan ooit leveren de plaatselijke winkels PERSOONLIJKE service, ook aan huis.

Zo maken ze het u en mij heel makkelijk om tijdens deze lockdown lokaal te kopen.

Als we al die grote webwinkels (die verder nul komma nul bijdragen aan de Woudenbergse samenleving) nu eens 50% minder bestellingen gunnen.

Dan houden we een mooi gevarieerd ondernemersbestand in Woudenberg en een gezellig en leefbaar centrum.