Gerben van Voskuilen te midden van zijn vintage meubelen
Gerben van Voskuilen te midden van zijn vintage meubelen /Foto: Agnes IJmker

Van familiebedrijf naar sprong in het diepe

Een aantal Woudenbergers nam het afgelopen jaar het besluit om het roer om te gooien.
Hoe is deze keuze tot stand gekomen en wat zijn hun verwachtingen voor de toekomst?
Deze week het verhaal van Gerben van Voskuilen.

Het pand met daarop de naam 'GijpsVintage' van Gerben van Voskuilen op het industrieterrein Haarbos in Maarsbergen ademt de jaren 60. Voormalig leidinggevende van de afdeling Gasregeltechniek bij familiebedrijf Van Voskuilen, laat vol passie zijn meubels zien die na verkoop weer een nieuw leven krijgen.

Aanleiding voor GijpsVintage

De keuze om het roer om te gooien ontstond in de 1e piek van de Coronaperiode. "Net zoals veel anderen, moest ook ik mijn werk zoveel mogelijk vanuit huis doen", vertelt Gerben. "Om afleiding te zoeken kocht ik een engels dressoir, herstelde het meubel en zette het in de olie. Ik bood het daarna opnieuw te koop aan op Marktplaats. Het kastje ging wonderbaarlijk goed van de hand. En dat smaakte natuurlijk naar meer."
Gerben vertelt dat hij vanaf dat moment actief ging zoeken naar meubels met een verleden. Vintage meubelen zijn afkomstig uit de periode tussen 1920 en 1980 en zijn vaak van goede kwaliteit. "Ik ontdekte dat het hergebruiken van spullen mij een goed gevoel gaf. Duurzaamheid vind ik een belangrijke drijfveer."

Toen de garage begon uit te puilen met spullen, moest er iets gebeuren. "Ik merkte dat de handel in vintage mij veel meer energie gaf dan het werk bij Van Voskuilen. Er was iets op mijn pad gekomen waar ik meer plezier in had." Daarom besloot Gerben na 28 jaar uit loondienst te stappen bij het familiebedrijf, in het diepe te springen en voor zichzelf te beginnen als handelaar in vintage goederen.

Familiebedrijf Van Voskuilen

"Een beslissing die je niet makkelijk maakt". vertelt Gerben. "Ik ben vanaf mijn 18e betrokken geweest bij het bedrijf. Ik ben begonnen als kabelmonteur, vervolgens kwam ik in de gasregeltechniek terecht als meetleiding monteur en vanuit daar ben ik doorgegroeid naar de functie van leidinggevende".

"Het was de bedoeling dat ik als directeur een onderdeel van het bedrijf zou gaan aansturen, maar toen ik eenmaal de smaak te pakken had van de vintage handel, had ik daar helemaal niet meer zo'n zin in. Ik wilde voor mezelf kiezen."

Gerben vertelt dat het niet makkelijk was om na 28 jaar betrokken geweest te zijn bij het bedrijf, te moeten vertellen aan je vader dat je iets anders wilt doen. "Dat gaf emoties. Daarbij was het voor veel mensen nogal een onverwachte beslissing."

"Mijn vader heeft mij altijd gesteund met alles, dus ook nu. Daar ben ik hem dankbaar voor. Ik blijf aandeelhouder van het bedrijf en op die manier betrokken."

Opa Gijp

Dat Van Voskuilen in zijn bloed zit, blijkt wel uit de keuze voor de bedrijfsnaam en het logo. "GijpsVintage komt van mijn opa. Mijn opa heette Gijp en ik lijk op mijn opa. Hij was een mensen-mens, maakte graag met iedereen een praatje. Zo ben ik ook. Vroeger draaide ik als DJ-Gijp plaatjes. Veel mensen noemen me daarom nog Gijp."
Daarnaast heeft Gerben de kleuren van Van Voskuilen meegenomen in het rood-witte logo met natuurlijk een vintage uitstraling. "Ik ben een Van Voskuilen, en dat mag zichtbaar zijn".

Sprong in het diepe

"De start van mijn eigen bedrijf is een sprong in het diepe", aldus Gerben. "Je weet financieel niet hoe het zal gaan, maar ik heb de mogelijkheid om het te proberen. Ik heb de ambitie om er een bloeiende handel van te maken."
Inmiddels rijdt Gerben het hele land door om meubels en accessoires te verzamelen. "Ik heb oog voor kwaliteit en heb kennis van de designers uit die periode.

Het is mooi om te zien dat de meeste spullen kwalitatief zeer goed zijn gemaakt en het leer nog ongeschonden is". Trots laat Gerben een stoel zien uit de jaren 60, maar nog als nieuw oogt.
Vintage meubelen is de trend van dit moment. Mensen uit het hele land, van allerlei leeftijden hebben GijpsVintage inmiddels ontdekt.

Aanbod via Social Media

Gerben vertelt dat hij de meubels aanbiedt via Markplaats, Facebook en Instagram. Al meer dan 100 advertenties zijn er te vinden op Marktplaats. Niet de garage, maar het nieuwe pand in Maarsbergen biedt inmiddels opslag voor de meubels. "Het is geen winkel, maar klanten kunnen het meubel wel hier ophalen", zegt Gerben.

Door het thuiswerken is er veel vraag naar bureautjes. Bij GijpsVintage zijn dan ook hele mooie, kwalitatief goede bureaus te vinden uit de jaren 60. "Ik vind het fantastisch dat spullen weer een 3e of 4e leven krijgen. Het is belangrijk dat we op deze manier duurzaam met spullen omgaan."

Doen waar je passie ligt

"Ik ben blij dat ik gekozen heb om te doen waar mijn passie ligt. Dat geeft veel energie. Als je overdag leuke dingen meemaakt, neem je ook vrolijkheid mee naar huis. Een prettige bijkomstigheid van eigen ondernemer zijn, is dat je ook je eigen tijd kan indelen. Dat maakt, dat ik nu meer bij mijn dochter van 4 jaar kan zijn."

"Ik ben trots op het feit, dat in een paar maanden tijd GijpsVintage is ontstaan. Dat is alleen gelukt, omdat ik goede mensen en een fijne familie om me heen heb die me steunen en helpen. Daar ben ik dankbaar voor."

Is bij u ook het roer om gegaan of gaat dit binnenkort gebeuren en wilt u dit verhaal delen? Mail dan naar redactie@letopwoudenberg.nl

Afbeelding