Albert Heijn
Albert Heijn / foto: redactie

Raad worstelt met inspiratiegids

WOUDENBERG – De Woudenbergse gemeenteraad worstelt met de inspiratiegids voor Kostverloren gemaakt door de Van den Tweel groep, die eigenaar is van de Albert Heijn. Dat bleek tijdens de commissievergadering. Zo verschillenden de meningen over de status van het stuk. Het kostte 69.000 euro om het stuk te laten maken. Wie gaat de rekening betalen?

Er zijn al tijden plannen voor een nieuwe Albert Heijn op Kostverloren. Op de plek van de huidige Albert Heijn zouden dan bijvoorbeeld appartementen gebouwd kunnen worden. Er zijn meer plannen voor eventueel nieuwe winkels, maar dat mag niet ten koste van andere winkels gaan. De gemeenteraad wil meer leegstand voorkomen.

Nu is er dus een inspiratiegids voor het gebied. Het college van burgemeester en wethouders wil die gids vaststellen. In de commissievergadering bleek dat dit voorstel tot zeer gemengde reacties leidde. Jan Mulder, gemeenteraadslid voor de SGP, stelde voor de gids voor kennisgeving aan te nemen. Zijn argument was dat dit één voorbeeld is hoe het gebied er uit zou kunnen zien. Maar dat anderen zich niet aan deze gids hoeven te houden. Zij kunnen heel andere plannen ontwikkelen en dan is deze gids geen middel om hen tegen te houden.

Jan Bessembinders, raadslid voor het CDA, wilde de hele gids van de agenda afhalen. Hij kreeg steun van de PvdA/GroenLinks. De ChristenUnie weifelde en twijfelde aan het einde van de bespreking nog steeds. De VVD en Gemeentebelangen Woudenberg vonden het wel een schitterend plan. Wethouder Vlam van de VVD was enthousiast. ‘We hebben nu inspiratie en daar kunnen anderen door geïnspireerd raken.’        

Van den Tweel heeft nu een inspiratiegids laten maken. In de gemeenteraad heerst de sfeer dat ze dat interessant vinden, maar dat de raad zelf wil beslissen. De gids kost 69.000 euro. In de raad is men bang dat kleine winkeliers mee moeten betalen om de visie van Gerard van den Tweel uit te dragen, die ook nog eens niet bindend is of een juridische grondslag heeft. In de gemeenteraad zal dit probleem verder worden uitgevochten.