Artist's impression, op de voorgrond de derde padelbaan
Artist's impression, op de voorgrond de derde padelbaan / TV 't Schilt

"De schwung is terug in de club"

Woudenberg – In een vlucht naar voren, om de terugloop aan leden een halt toe te roepen, zoeken veel tennisclubs hun heil in een nieuwe tak van sport; padel. Een mix tussen tennis en squash. Verspreid over Nederland liggen er inmiddels zo’n 300 padelbanen. Naar verwachting zullen binnen drie jaar meer dan 100.000 Nederlanders padel spelen.

Ook tennisvereniging ’t Schilt had te maken met een dalend aantal leden. Penningmeester Gabri Sturkenboom: ‘Er waren opzeggingen en er was maar weinig aanwas. De gemiddelde leeftijd ging omhoog. Er moest nieuw elan in de club komen. We hadden een oefenmuur die maar weinig werd gebruikt. Op internet ging ik daarom op zoek naar een minibaantje voor de jeugd. Bij toeval kwam ik toen bij padel terecht. Ik las dat het een snel groeiende sport is in Europa. In Spanje is het na voetbal de tweede sport. Hier was het nog relatief onbekend. Ook de rest van het bestuur kende het niet. Toch waren ze enthousiast.'

Padel is een laagdrempelige sport. Het is makkelijk te leren. De banen zijn kleiner dan bij tennis, je hoeft dus minder afstanden af te leggen. 'We besloten te gaan voor de aanleg van twee padelbanen. Het hele traject heeft zo’n anderhalf jaar geduurd. Omdat het een eenmalige investering was, kregen we subsidie van de gemeente. We hebben een bijdrage ontvangen van de Rabobank. Op de wanden van de banen staan de namen van sponsors. Verder hebben we samen met de voetbal en de korfbal een veilingavond georganiseerd. De banen zijn in oktober 2018 opgeleverd. Het bleek een gouden zet.

De schwung is terug in de club. Het aantal leden zit in de lift. De club groeide het afgelopen jaar met zo’n 100 leden. Met name veel oud-voetballers ontdekken padel. We hebben nu ongeveer 460 leden. Voornamelijk Woudenbergers. Maar ook mensen uit Leusden en Amersfoort. Zij kiezen voor de club vanwege onze padelbanen, maar ook vanwege de gezelligheid. Er zijn ook leden binnen de club die overstappen van tennis naar padel. Je weet het niet, wellicht waren we die anders kwijt geweest.

Leden kunnen een baan digitaal reserveren. Vorig jaar liep dat storm. De banen waren binnen een mum van tijd bezet. Om zeker te zijn van een baan reserveerden mensen zelfs om twaalf uur ’s nachts. Elke avond wordt één padelbaan gebruikt voor trainingen. De andere is dan beschikbaar om te spelen. Ook in het weekend zitten we vol. De zes tennisbanen zijn vorig jaar ruim 2000 keer gereserveerd. De twee padelbanen ruim 1600 keer. De bezetting van de padelbanen is dus relatief veel hoger. We hebben daarom als bestuur unaniem besloten om een derde baan aan te leggen.
Een digitale stemming gaf aan dat ruim 92% van de leden hier vóór is. De aanvraag voor de omgevingsvergunning stond vorige week in de LetOp. We hebben inmiddels contact gehad met de gemeente over de plek. De nieuwe baan komt wat verder van de woningen te liggen dan de andere twee. We verwachten daarom geen extra overlast. Zeker omdat we destijds ook hebben geïnvesteerd in een geluidswerende wand. We zijn bezig met het vrijmaken van de grond. Vanuit de rijksoverheid kunnen we gebruik maken van de BOSA subsidie. We hebben geld gespaard en met wat acties willen we de rest van het benodigde geld binnenhalen.’

TV ’t Schilt bruist. Naast de nieuwe padelbaan heeft het bestuur nog meer wensen voor de nabije toekomst. Sturkenboom; ‘Het hekwerk rond het park moet vervangen worden. We willen een extra overkapping aan de kantine maken en het terras vernieuwen. Tennisbaan 5 en 6 krijgen een nieuwe toplaag en ook de onderbouwstructuur van baan 1 tot en met 4 is aan vervanging toe.

Dit jaar derde padelbaan

Met advertenties in de krant, flyers en clinics willen we nog meer Woudenbergers enthousiast maken voor tennis en padel. Maar de beste promotie voor onze club is natuurlijk de mond-op-mond reclame. Het is leuk om te zien dat veel mensen de weg naar ons park weten te vinden door de positieve verhalen van onze leden.’

Gabri Sturkenboom in de kantine van zijn club