Burgemeester Cnossen
Burgemeester Cnossen

‘We waren een vuurwerkbom verwijderd van een veldslag’

WOUDENBERG – Burgemeester Cnossen heeft met afschuw terug gekeken op de gebeurtenissen van oudejaarsnacht op de Poort. ‘We waren één vuurwerkbom verwijderd van een veldslag. Er werd met molotovcocktails gegooid.’ Ze leefde mee met de geschrokken omwonenden. ‘Het was een afschuwelijk begin van het jaar.’ Ze keek terug op de gebeurtenissen tijdens de commissievergadering van 12 januari

De burgemeester was oudejaarsnacht ter plekke aanwezig om te overleggen met de politie welke acties die moest ondernemen. Ze sprak vol lof over het politieoptreden. Ze was verbaasd dat mensen ‘lak hadden aan de afspraken en de regels. Ik zag jonge kinderen bij de groep staan. Ik heb tegen hen gezegd dat ze naar huis moesten gaan. Het was daar niet veilig. Ze hadden daar niets te zoeken.’ Het waren overigens niet alleen jonge kinderen, die meededen. ‘Ik zag ook mensen van een jaar of dertig en veertig, die klaar stonden om met de politie te vechten,’ aldus Cnossen. Ze constateerde dat het goed was dat het gezag aanwezig was. Michel Hardeman, fractievoorzitter van het CDA, vertelde dat omwonenden hem verteld hadden dat de inzet van de politie niet zichtbaar was. Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, wees op een brief in LetOp Woudenberg, waarin stond dat omwonenden zich onveilig hadden gevoeld. De burgemeester verklaarde dat de politieagenten echt in grote getallen aanwezig waren, maar dat de komst van Mobiele Eenheid een tijdje op zich liet wachten, omdat ze eerst in Amersfoort de orde moesten herstellen. Er liepen ook agenten in burger rond om informatie te vergaren.

Ze verklaarde dat de politie een volgende keer meer zichtbaar zou zijn. Uiteindelijk parkeerde de politie een videobus op de rotonde en maakte uitvoerig opnames van de gebeurtenissen. Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD, vroeg of de beelden gebruikt zouden worden om mensen op te sporen. De burgemeester verklaarde dat dit de bedoeling was. Overigens had ze geen relschoppers herkend. ‘Ik weet niet waar ze vandaan kwamen.' Bij de gebeurtenissen werden zware vuurwerkbommen afgestoken en gooiden relschoppers flessen naar elkaar. Die flessen waren gevuld met explosieve vloeistoffen. Ze gebruikte de term molotovcocktails. De gemoederen liepen hoog op. Moniek van de Graaf sprak haar waardering uit voor de burgemeester, die aanwezig was om de situatie in de gaten te houden. Cnossen werd uitgescholden toen ze daar de acties coördineerde. Het carbidschieten op oudejaarsdag verliep wel ordelijk. Ik ben trots op de carbidschieters, zei de burgemeester. Het is goed gegaan. Sommige hebben niet meegedaan. Dat was verstandig.