Korte geschiedenis

TV ’t Schilt was net als andere tennisverenigingen van oorsprong een elitair gezelschap. De club werd op 30 maart 1948 opgericht door onder andere de bovenmeester, de notaris en de burgemeester. Aanvankelijk vormde ’t Schilt een hechte en gesloten groep. Je moest goed bevriend zijn met één van de oprichters, anders kwam je er niet bij.

De vereniging had één gravelbaan. Deze bevond zich in de wijk ’t Schilt, achter het pand van de voormalige Digishop.

In de loop der jaren groeide het ledenaantal. Eind jaren zestig is het tennispark verplaatst naar de huidige plek op het Griftpark aan de J.F. Kennedylaan. In opdracht van de gemeente werden daar twee matecobanen aangelegd. Er was geen clubhuis en er werden nog geen officiële wedstrijden gespeeld.

De ‘echte ‘ Woudenbergers hadden niet zoveel op met de tennisvereniging. Het ging meer om voetbal en gymnastiek. Het was ‘tannis’ en ‘kak aan de bal’. In de loop der jaren is dit enorm veranderd.

Toch groeide de club verder. In 1970 /1971 kwamen er twee banen bij. Het clubhuis werd gebouwd. Baan 1 en 2 werden in 1976 van verlichting voorzien. Vanaf 1977 mocht er ook in de wintermaanden worden getennist. In 1983 kregen baan 3 en 4 ook verlichting.

In 1986 werden de banen van kunstgras voorzien. Het Mateco speelde hard en gaf veel lichamelijk klachten bij de leden. Omdat het ledenaantal bleef groeien werd tot de aanleg van banen 5 en 6 besloten, ook met kunstgras. Dit beviel goed. Er kon hier het hele jaar op getennist worden. Vanaf 1993 zijn alle tennisbanen verlicht. Anno 2021 is TV 't Schilt een open, bruisende club, met zes tennisbanen, twee padelbanen en veel enthousiaste leden.


Wat is padel

Padel is een mix van tennis en squash. Het wordt gespeeld met vier personen op een baan van 10 meter breed en 20 meter lang. De baan is omringd door wanden, een combinatie van glas en hekwerk. Het gebruik van de wanden om de baan geeft het spel een extra dimensie.

Net als bij tennis mag de bal 1x het oppervlakte raken voordat hij naar de overkant moet. Net als bij squash kan dit de grond of de wand zijn. De wanden maken dat een onhaalbare bal alsnog haalbaar wordt, maar ook dat gevoel en tactiek nog belangrijker zijn dan bij tennis.

De kleinere baan en het gebruik van de wanden maakt padel een explosieve sport waarbij kracht, snelheid en uithoudingsvermogen minder cruciaal zijn.

Het is makkelijk op te pakken. Spelregels en puntentelling zijn hetzelfde als bij tennis. Wel moet je onderhands opslaan en gebruik je een ander racket (padel). Een padelracket is kleiner dan een tennisracket en heeft geen snaren, maar is van fiberglas of carbon.