Hennie geniet van het klantcontact aan de kassa / foto: Willeke van de Lagemaat
Hennie geniet van het klantcontact aan de kassa / foto: Willeke van de Lagemaat Door Baart Koster

Hennie Davelaar is al 50 jaar van meerdere markten thuis

WOUDENBERG Jumbo vierde onlangs dat kassière Hennie Davelaar al een halve eeuw aan ’t Schilt 18 werkt. Het begon er in een kleine zelfbedieningswinkel, die uitgroeide tot een Super de Boer vestiging om 10 jaar geleden Jumbo te worden. Hennie kreeg werkenderwijs meerdere vakken onder de knie.

Ze startte bij zelfbedieningswinkel Gert van Ee, waar ze na het afronden van de huishoudschool op haar vijftiende terecht kwam. “In het begin deed ik vleeswaren en kaas en bediende ik de klanten.

Later breidde de winkel zich uit tot een Super de Boer filiaal en kregen we een aparte slagerij en kaasafdeling, waarin ik allebei gewerkt heb. Vervolgens deed ik vijf jaar brood en gebak en toen heb ik nog even in de slagerij gewerkt, voordat ik uiteindelijk kassawerk ging doen.” Het betekende voor Hennie dat ze niet één maar meerdere vakken leerde. “Bij de slagerij voerde ik allerlei verschillende slagershandelingen uit.

Werken op die afdeling hield bovendien in dat we vooraf een vleeswaren cursus kregen om te leren wat erin zit en hoe het bereid wordt.” “Je had al die kennis ook echt nodig, want er kwamen dertig jaar geleden nog halve koeien de supermarkt binnen. Die moesten wij uitbenen en bewerken, voordat het vlees verkocht werd. Tegenwoordig is dat niet meer nodig, want spullen worden voorverpakt verkocht. Ik heb van die ervaringen ontzettend veel geleerd.” Van de verschillende werkzaamheden op de afdelingen genoot ze. Maar een vaste constante in haar werkplezier zat hem toch vooral in het menselijk contact.

Hennie zegt fijne collega’s te hebben en kan goed met haar leidinggevende, Patrick Kolfschoten, overweg.

Patrick werd 12 jaar geleden eigenaar van, toen nog, de Super de Boer en zou twee jaar later met zijn team de transformatie naar Jumbo vormgeven. “Als iets niet goed is, zegt Patrick het. Maar dat doet hij ook als het wél goed is. Ik vind dat heel prettig.”

Dertig jaar geleden stond ze nog halve koeien uit te benen

Haar toekomst is wat betreft twaalf en een half uur in ieder geval al ingevuld. Zo lang werkt Hennie wekelijks aan de Jumbo-kassa’s en ze is van plan dat ook te blijven doen. “Aan de kassa is er genoeg ruimte voor contact met klanten. Omdat ik hier al zo lang werk, kennen veel mensen me en ontstaat er vaak even een praatje.

Dat is ook het leuke, dorpse aan Woudenberg. En ook de sfeer tussen collega’s is heel prettig. Niemand voelt zich hier meer dan de ander. Ook als parttimer word je voor vol aangezien.”