Afbeelding
foto: Pexels

Thuiswerken en thuisonderwijs: Hoe voorkom je dat je gek wordt?

De verlengde lockdown zorgt bij menig ouder voor stress. De school vraagt van je dat je je kind begeleidt bij zijn of haar schoolwerk, maar je werkgever verwacht ook dat je gewoon je werk doet. Bovendien zorgt het ‘op elkaars lip zitten’ vaak voor meer spanning in het gezin. Hoe houd je alle ballen in de lucht en zorg je ervoor dat je zelf ook nog momenten hebt waarin je tot rust komt?

“Deze ingewikkelde tijd vraagt veel van iedereen. De kinderen zitten thuis en dat doet een groot beroep op jou als ouder en opvoeder", aldus Yvonne Klep, kinder- en jeugdpsycholoog bij De Kleine Schans. “Ouders moeten thuiswerken zien te combineren met thuisonderwijs. En hebben misschien daarbij zelfs ook nog een baby of peuter die aandacht wil. Dat is een grote uitdaging. Probeer zoveel mogelijk structuur in de dag te brengen, dat zijn kinderen vanuit school gewend en geeft houvast. Wissel werkmomenten en bewegen of andere manieren van ontspanning af. Leg de lat niet te hoog voor jezelf of de kinderen. De onrust en onzekerheid van de situatie vraagt al veel energie van iedereen. Moeilijke tijden kom je beter door als je het samen doet. Zorg voor (online) contacten met klasgenootjes of vriendjes van je kind en andere ouders voor jezelf. In deze situatie is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, hoewel ook dat een grotere uitdaging is. Als het beter gaat met jou, heeft dat ook effect op de kinderen. Bedenk wat jou helpt om op te laden en maak hier afspraken over met elkaar, neem het op in je planning van de dag.”

Welzijnswerker Tineke Smallenbroek, zelf ook moeder van drie jonge kinderen, probeert creatief te zijn in het bedenken van mogelijkheden die leiden tot meer rust voor haarzelf. Een leerschool na de eerste lockdown. "Ik heb onlangs met de oudste kinderen afgesproken dat ze een half uurtje alleen op hun kamer gaan spelen als de jongste slaapt. Daarna mogen ze een filmpje kijken. Ik was verbaasd hoe makkelijk zij dit oppakten en hoe snel het ook een gewoonte voor hen was. Heerlijk om even een uurtje voor mezelf te hebben. Soms ga ik dan gewoon even een blokje om in mijn eentje, om te voorkomen dat ik gek word in al die drukte. Mijn man zit toch boven. Verder spreek ik ook regelmatig met andere moeders een speeldate af, waardoor we elkaar even ontlasten. Voor de kinderen ook heel fijn om klasgenootjes te blijven zien.”

Kijk voor meer tips op: https://www.dekleineschans.nl/tips-voor-gezinnen-tijdens-het-coronavirus of ga naar de website van het Nederlands Jeugd Instituut https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Ouders