Voetballers blij met toernooi tijdens vakantie
Voetballers blij met toernooi tijdens vakantie / foto: LetOp Woudenberg

Buurt Sport Coaches houden Woudenberg in beweging

WOUDENBERG De lezers van de LetOp Woudenberg zullen de term Buurt Sport Coach al wel eens zijn tegengekomen. Maar wat doen deze coaches en kan iedereen van hen gebruik maken. We namen contact op met Darinda Ahoud, één van de Buurt Sport Coaches in Woudenberg.

Buurtsportcoaches Woudenberg hebben de taak om meer mensen in Woudenberg te laten sporten en bewegen. De coaches leggen de verbinding tussen aanbieders van sport en bijvoorbeeld welzijn, gezondheidszorg, jeugdzorg, kinderopvang en onderwijs. Daarnaast stimuleren en begeleiden ze samenwerkingsprocessen en kunnen ze advies geven over hoe je sport en bewegen als middel of doel kunt inzetten.

Darinda vertelt dat ze activiteiten hebben aangeboden voor alle inwoners in Woudenberg met een leeftijd 4 tot en met 60/70 jaar. In de toekomst is het streven ook aanbod te creëren waarmee er een groter bereik kan worden gehaald. Uiteindelijk moet er een aanbod zijn voor alle leeftijden van pasgeborenen tot de oudste Woudenbergse inwoner, ongeacht in welke situatie de personen zich bevinden.

Om deze doelstelling te realiseren proberen de Sport Buurt Coaches steeds meer samen te werken verschillende organisaties en verenigingen met het uiteindelijke doel een laagdrempelige organisatie waar alle inwoners van Woudenberg gebruik van kunnen maken.

De Buurt Sport Coaches zijn al diverse plekken in Woudenberg actief. De koningsspelen, de sportclinics voor de Woudenbergse basisscholen, een wandelgroep met mensen met Parkinson, een bingo bij Reinaerde of een weerbaarheidstraining is nog maar een klein greep van de activiteiten waarmee de coaches zich bezig houden.

De frequentie waarin de activiteiten plaatsvinden is heel verschillend. Soms betreft het een eenmalige actie, andere activiteiten duren een aantal weken en weer andere lopen het gehele jaar door.

Activiteiten voor alle Woudenbergers van 0 tot 100 jaar

Zoals Darinda eerder al aangaf willen de Sport Buurt Coaches dat iedereen aan hun activiteiten mee kunnen doen. Als er een activiteit wordt georganiseerd kan iedereen die in de doelgroep valt hieraan deelnemen.

Aanmelden voor de activiteiten is heel eenvoudig via een aanmeldingsformulier waarvan de link op de verschillende sites en de sociale media staat. Houd deze dus goed in de gaten. Binnen een week ontvang je dan alle informatie over de activiteit.

Natuurlijk willen de Buurt Sport Coaches ook graag weten welke sportieve behoeftes er in Woudenberg leven en waar zij een bijdrage aan kunnen leveren. Heb je een idee en wil je eens sparren met de buurtsportcoaches over hoe je samen de Woudenbergers in beweging kunt krijgen, schroom dan niet en stuur een e-mail naar buurtsportcoach@snowoudenberg.nl.

Het mag duidelijk zijn dat de enthousiaste Buurt Sport Coaches werken aan een gezonder en fitter Woudenberg. Door te bewegen stimuleer je de stofwisseling en bewegen heeft een positieve invloed op je gewicht, verhoogt je weerstand en helpt om stress kwijt te raken. Darinda geeft aan dat bewegen een positieve bijdrage levert aan de kwaliteit van leven. Door hun inzet hopen zij een steentje bij te dragen aan een gezonder leven van de Woudenbergers.

Voetbaltoernooi tijdens kerstvakantie

Een van de laatste activiteiten die de Buurt Sport Coaches hebben georganiseerd was een voetbaltoernooi tijdens de kerstvakantie. Zo'n kleine 100 voetballiefhebbers hadden zich opgegeven en Buurt Sport Coach Sjaak Termaaten had voor hen een mooi programma in elkaar gedraaid. Een mooi initiatief dat door de deelnemers erg werd gewaardeerd.