Weerman Dick Scheer
Weerman Dick Scheer

Het weer met Dick Scheer

Gevoelig koud winterweer met (winterse) buien.

Laat ik eerst beginnen met u een gezond 2021 toe te wensen.

Vandaag 6 januari is de dag van “de drie koningen” en een bekend weergezegde is: “Drie koningen maken de (winter)brug of breken de brug”. Hoe komen ze toch aan dit gezegde? Gemiddeld gezien treedt in de eerste week van januari een daling van temperatuur op. Echter, als de winter in december streng begint en niet doorzet na 6 januari dan zouden de wintermaanden daarna, relatief gezien, warm gaan verlopen.

Als we de statistieken nakijken dan heeft dit weergezegde wel wat. Het weerbeeld wordt bepaald door een lagedrukgebied boven IJsland dat voor diverse storingen gaat zorgen in onze regio. Vandaag had de bewolking de overhand en viel er zo hier en daar winterse neerslag in de vorm van natte sneeuw. De temperatuur kwam net aan boven nul uit, maar met de vlagerige noordenwind voelde het kouder aan.

Morgen valt er in de ochtend eerst ook neerslag in de vorm van sneeuw. Plaatselijk kan het even wit worden; later gaat de sneeuw over in de regen. De temperatuur komt met een matige noordwestenwind niet hoger uit dan zo 1-2 graden. In de nacht naar de vrijdag toe valt er ook regen en/of natte sneeuw. Het vriest dan licht en zo kan het plaatselijk spiegelglad worden. Vrijdag in de ochtend klaart het langzaam op en trekken de meeste buien weg. Bij een stevige noordwestenwind wordt het 4 graden.

De dagen daarna lijken zoals we nu zien op de weerkaarten droog te gaan verlopen. Bewolking en zon wisselen elkaar af. 's Nachts kan het wel zo 3 graden vriezen en overdag wordt het een graad of 4.

Tot WEER, Dick Scheer

Weerstation Woudenberg