Lege klassen op de scholen in Woudenberg
Lege klassen op de scholen in Woudenberg /Foto: De Gelderlander

Lege klassen, maar lessen gaan door

Woudenberg Onverwachts hadden leerlingen van de basisscholen dinsdag voor de kerstvakantie hun laatste schooldag. Ook de scholen moeten in deze lockdown hun deuren sluiten. Na de kerstvakantie zijn de klassen leeg, maar wordt er wel les gegeven.

Onaangename verrassing

Henno Koelewijn, directeur van Kindcentrum Koningin Juliana, vertelt dat hij en zijn team dit keer de sluiting van de scholen niet zag aankomen. "We waren in eerste instantie in shock", zegt hij, "we hadden de sluiting misschien verwacht voor het middelbaar onderwijs, maar niet voor de basisscholen. We waren onaangenaam verrast."

De dagen voor de vakantie werden besteed om alle voorbereidingen te treffen voor een goede start na de vakantie om het onderwijs op afstand weer vorm te kunnen geven.

Dorine de Jong, schoolleider van de Griftschool, vertelt dat de groepen 3 t/m 8 al voor de vakantie pakketjes werk mee hebben gekregen naar huis. Zo konden leerlingen gelijk na de vakantie aan de slag.

Online lessen

De scholen in Woudenberg hebben gelijk de online lessen weer opgestart afgelopen maandag. "We hebben zo'n 100 laptops uitgeleend" zegt de Jong, "onze leerlingen zijn hiermee allemaal in de gelegenheid de online lessen te volgen".

Dit geldt ook voor de andere scholen. "De leerkrachten geven online instructie en houden op deze wijze contact met de leerlingen", aldus Koelewijn. De scholen geven aan hierin de ervaring van de eerste lockdown nu goed te kunnen gebruiken.

Voor de kleutergroepen gaat het op de scholen wat anders. Christel Gilsing, adjunct-directeur van de Jan Ligthartschool, vertelt dat de kleuterleerkrachten werkjes bij de kinderen thuis hebben gebracht. "We vinden het belangrijk om persoonlijk contact te hebben met de jonge kinderen."

Noodopvang

Scholen zijn verplicht om opvang te bieden aan kinderen waarvan één of beide ouders een cruciaal beroep heeft.
De Sportieve Naschoolse Opvang (SNO) verzorgt voor de scholen in het dorp deze opvang.

Jonathan Riezebosch van SNO vertelt dat ze 5 dagen in de week opvang bieden voor deze kinderen. "Elke dag komen ongeveer 50 kinderen naar de sportkantine. Dit zijn veel meer kinderen dan in de eerste piek. Toen mochten alleen kinderen komen waarvan twee ouders een vitaal beroep hebben. Nu is dat anders.
Tot een uur of 14.00 kunnen de kinderen hun schoolwerk doen en daarna wordt er aandacht besteed aan sport en spel."

Fijne opvangplek en enthousiaste begeleiding

"De kinderen vinden het fijn om te komen. Ze zijn even weg van huis en samen met leeftijdsgenootjes. Daarnaast kunnen ze lekker naar buiten en bewegen. We vinden het belangrijk dat de sfeer goed is voor de kinderen, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Wij bieden een fijne plek en enthousiaste begeleiding", aldus Jonathan.

Riezebosch is trots op het SNO-team. "We werken met jonge mensen, ze zijn gedreven, enthousiast en betrokken. We willen er met elkaar echt een goede tijd van maken, samen met de kinderen. Daarbij verloopt de samenwerking met de scholen en opvang heel goed."

Britse variant coronavirus

Mede door de nieuwe Britse variant van het coronavirus wordt SNO gedwongen om extra alert te zijn op de maatregelen. "Er mogen bijvoorbeeld echt geen ouders binnen komen."

Krachten bundelen

Naast de opvang bij SNO is door het bestuur van Kindcentra Koningin Juliana ook opvang georganiseerd samen met 4 andere kindcentra in de regio. "Het is mooi om krachten te bundelen", aldus Koelewijn.
Op de Jan Ligthart is nog twee keer in de week een zorgklas in school. "Het doel van deze klas is om leerachterstanden te vermijden", vertelt Gilsing.

Ouders

Ouders maken zich zorgen over de ontwikkeling van hun kinderen, volgens de directies van de verschillende scholen. Ondanks dat ouders vol begrip zijn en begrijpen dat het echt niet anders kan, is het voor hun ook een pittige tijd om hun kinderen te ondersteunen bij het thuisonderwijs.

Christel Gilsing: "Het is zo vreemd om in een school te lopen met lege gangen en de lege klassen. Zo hoort het niet te zijn."
"We willen het liefst dat de kinderen weer op school zijn en dat dit snel weer kan", aldus Henno Koelewijn.

SNO verzorgt de noodopvang voor kinderen, van wie ouders een cruciaal beroep hebben