Ingezonden: Vingerwijzen

WOUDENBERG Vingerwijzen, fractievoorzitter Marco van de Hoef is er een kei in. In zijn laatste column in LetOp Woudenberg van 30 december jl. laat hij zijn wijsvinger weer alle kanten op wapperen, behalve naar zichzelf en zijn eigen partij Gemeente Belangen Woudenberg (GBW).

Wijzen naar de overheid die met onvoldoende geld over de brug komt. Wijzen naar de gigantische kosten in de Wmo en de jeugdzorg. Marco's wijsvinger wappert wat af.

Ik heb ooit geleerd dat als je met één vinger naar een ander wijst, er drie vingers naar jezelf wijzen (probeert u dat maar eens, het is echt zo). Deze drie vingers van Marco ga ik met u langs.

Zijn pink is voor jeugdzorg en Wmo. GBW zit al tientallen jaren in het college en leverde tot voor kort de wethouder Zorg.

De zorg die in Woudenberg zo riant en goed geregeld is, dat het voor ouders van kinderen met zware zorgindicaties rendabel was om uit omliggende gemeentes speciaal naar Woudenberg te verhuizen.

Calculerend gedrag van vertrekkende burgers uit andere gemeentes die precies dezelfde wetten moeten uitvoeren als Woudenberg, maar wel een sluitende begroting hebben en niet onder verscherpt toezicht staan.

GBW staat erbij te klappen en kijkt er naar: ‘het kost alleen bakken met (belasting)geld’. Ingrijpende bezuinigingen zijn onvermijdelijk.

Marco's ringvinger is voor de coalitie. Die heeft GBW trouw gezworen en zo ingestemd met een dure derde wethouder voor een dorp van dik tienduizend inwoners.

Dat het ozb-debacle met Scherpenzeel en Veenendaal honderdduizenden euro's heeft gekost, daar hoor je GBW niet meer over. Terwijl belastinginning toch echt een beleidsvrijheid van de gemeente is, en GBW mede verantwoordelijkheid draagt voor het autonoom handelen, of beter gezegd het autonoom falen.

Om dan het verwijtbare deel van de begroting als ‘prima voor elkaar‘ te bestempelen is ronduit schaamteloos.

Als laatste, Marco’s middelvinger. Hier kan ik kort over zijn: die is voor de oppositie en alle burgers en bedrijven die de enorme stijging van OZB en toeristenbelasting moeten ophoesten.

Het zou GBW en met name haar fractievoorzitter sieren als ze niet één maar alle vingers deemoedig uit zou steken, vooral naar de overkant van de vergadertafel in de raadszaal. Als in 2021 moeilijke raadsbesluiten genomen worden met stemverhouding 15-0 in plaats van 8-7 weten we of dat gelukt is.

Albert Henzen, Woudenberg