Afbeelding
Foto: Johan Dees

Je moet doen waar je goed in bent!

Een aantal Woudenbergers nam het afgelopen jaar het besluit om het roer om te gooien.
Hoe is deze keuze tot stand gekomen en wat verwachten zij van 2021?
Deze week het roer om voor elektromonteur Johan Dees.

Woudenberg De 37-jarige Johan Dees staat aan het begin van het nieuwe jaar voor de start van een mooie uitdaging. Vanaf januari 2021 gaat voor hem het roer om en gaat hij voor zichzelf beginnen als elektrotechnicus. Een verandering die niet zomaar tot stand gekomen is.

Duidelijk en betrouwbaar

Vol trots poseert Johan voor zijn eigen werkbus met daarop het logo en zijn bedrijfsnaam ‘Dees Elektrotechniek’. "Voor mijn nieuwe bedrijf wilde ik een naam en een logo wat kort en duidelijk is. Een rustige, maar ook stoere uitstraling is wat bij mij past en wat ik wil uitstralen. Als zelfstandig monteur wil ik straks duidelijkheid bieden en betrouwbaar zijn voor mijn klanten. Doen wat je zegt en nakomen wat je belooft. Dat vind ik belangrijk", zegt Johan.

15 jaar met plezier monteur

De keuze om voor zichzelf te gaan beginnen, is niet zomaar ontstaan. Johan vertelt dat hij na zijn opleiding als elektricien al op jonge leeftijd aan het werk is gegaan. “Op mijn 16e ging ik 4 dagen werken en 1 dag in de week naar school. Vijftien jaar lang was ik met veel plezier monteur en kwam ik graag bij de klanten thuis.”

Johan trouwde met Jolanda en samen kregen ze 3 jongens, nu 13, 10 en 6 jaar oud. “Vanuit een gesetteld leven krijg je op een gegeven moment toch de behoefte om meer te willen doen in je baan. Ik dacht: ik kan en wil graag meer dan alleen maar monteur zijn,” vertelt Johan. “Ik ben gaan zoeken naar andere mogelijkheden en kwam een aantal jaar geleden op kantoor terecht bij Boswijk Bouw en Elektra in Doorn als projectorganisator.

Van monteur naar werkvoorbereider

In deze functie mocht ik de hele werkvoorbereiding doen. Van het eerste klantencontact, om vervolgens het werk op te nemen, een offerte maken, het materiaal bestellen tot het aansturen en inplannen van de monteurs.
Dit hele werkproces vond ik mooi om te doen en ik dacht: ‘dit is het werk wat ik zoek en waar ik voldoening uit haal."

“Het was echter ook een zware baan en niet alle vaardigheden gingen me even goed af. Zo vond ik het moeilijk om weinig persoonlijk contact met klanten te hebben, maar te moeten communiceren via de telefoon of mail en op deze manier afspraken te maken.
"Ik ga liever bij de mensen langs om samen te kijken wat nodig is, dan dat ik dit door de telefoon moet uitleggen", lacht Johan.

Uitgeblust

Mijn vrouw Jolanda zag mij steeds vermoeider thuiskomen. Na een werkweek en soms ook werkdag was ik uitgeblust en afgedraaid. Ik had geen energie meer om met de kinderen te dollen of om leuke dingen te doen met het gezin.” Johan vertelde dat hij eerst niet wilde zien dat hij niet meer de Johan was van vroeger. “Totdat mijn lijf aan de bel trok, ik kreeg migraine en kon daardoor minder goed functioneren in mijn baan, maar ook in mijn gezinsleven.”

Ommezwaai

In de zomer van 2019 kwam de ommezwaai voor Johan. “We waren op zomervakantie en ik merkte dat rust me goed deed. Door de ontspanning kwam ook de vrolijkheid weer terug. Mijn vrouw vertelde dat ze dit de jaren ervoor niet meer had gezien. Ik realiseerde me toen dat er iets moest gebeuren om weer goed in mijn vel te komen. Ik wilde weer terug naar de tijd dat ik energie over had en met mijn kinderen kon spelen. Ik dacht na wat daarvoor nodig was en sprak er over met mijn vrouw."
"Ik kwam erachter dat ik altijd veel plezier heb gehaald uit het werken in de buitendienst. Ik werd ongelukkig van het feit, dat wat ik bedacht voor de klant niet zelf kon uitvoeren. Ik miste het werken met mijn handen." Johan vertelt, dat de ervaring van het werken op kantoor hem inzicht gaf in wat hij eigenlijk zo had gemist. “Soms is het nodig om even afstand te nemen om je daarna te realiseren waar je echt goed in bent en waar je hart ligt."

Frisse start

Samen met zijn werkgever heeft Johan nog gezocht naar een verandering in functie binnen het bedrijf, maar Johan was bang dat dit niet zou werken.
“Ik moest echt een frisse start maken, met de focus op waar ik goed in ben. Daarbij zit het ondernemen in mijn bloed. Mijn vader had een eigen groentewinkel, dat voorbeeld neem ik mee.
Ik heb altijd het idee gehad om voor mezelf te beginnen, maar miste ook het lef, om op de momenten dat het misschien kon, in het diepe te springen. Nu ben ik 37 jaar en durf ik het aan." Johan vertelt dat toen de keuze eenmaal gemaakt was dit tranen van opluchting gaf. "Ik was blij dat ik het besluit durfde te nemen om dichtbij mezelf te blijven."

Doen waar je goed in bent

Het afgelopen jaar heeft Johan gebruikt om zijn plan voor het eigen bedrijf uit te werken. “Het gereedschap en de bus waren snel aangeschaft, maar het bedrijfsplan had meer voeten in de aarde”, lacht Johan. “Hieruit blijkt maar weer dat ik vooral praktisch ingesteld ben."

“Als ik terugkijk op de afgelopen periode heb ik geleerd om eerlijk naar mezelf te kijken”, zegt Johan. “Ik dacht dat ik de baan had die ik zo graag wilde, maar uiteindelijk paste het niet bij me. Het is mooi om te realiseren waar je goed in bent en dat te kunnen doen. Daar krijg je energie van."
Daarbij kan ik natuurlijk wel profiteren van alles wat ik de afgelopen jaren heb gedaan en geleerd, zowel vanuit mijn werk als monteur en als projectorganisator."

Vertrouwen voor 2021

Johan vertelt dat hij met vertrouwen naar het nieuwe jaar kijkt. "Ik heb zin in 2021. Zin om hetgeen ik nu voorbereid heb, waar te gaan maken. Ik wil graag doen, waar ik goed in ben en met 'Dees Elektrotechniek' een mooi lokaal bedrijf worden waar zowel particulieren als bedrijven in Woudenberg en omgeving gebruik van kunnen maken.”

Gaat voor u ook het roer om in 2021 en wilt u dit verhaal delen? Neem dan contact op met de redactie: info@redactieletopwoudenberg.nl

Afbeelding