Afbeelding
Redactie

Woudenbergse Quiz van het Jaar

Vraag 1 : Op de kaart van Pizzaria Mona-Lisa staat ook een pizza met tomaat, kaas champignons en knoflook. Wat is de naam van deze pizza?

Vraag 2 : In de Ako Boeken top 10 staat hij met zijn levensverhaal op één. Nog voor Arjen Lubach en Barack Obama. Over wie gaat het boek met de ondertitel “van burgemeesterszoontje tot kasteelheer”?

Vraag 3: Dit jaar nam de succescoach van het Woudenbergse heren volleybalteam afscheid. Onder zijn leiding promoveerde het team dat uit louter Woudenbergerse spelers bestond binnen een kort tijdsbestek naar de eerste divisie. Wat is de naam van deze coach?

Vraag 4: De Partij van de Arbeid wil een onderdeel in haar nieuwe belastingplan vernoemen naar een Nederlandse prins. In het plan wil de politieke partij huisbazen verplichten meer belasting te betalen. De prins heeft in Amsterdam ruim 42 huizen in zijn bezit. Via bv’s is hij daarnaast eigenaar van nog eens een kleine 600 winkels en kantoren. Wat is de naam van deze prins?

Vraag 5 : In 1804 werd de Pyramide van Austerlitz gebouwd. De bouw duurde in totaal 27 dagen. In 1894 liet burgemeester Johannes Bernardus de Beaufort een stenen obelisk op de piramide plaatsen. Als eerbetoon aan wie werd de Pyramide van Austelitz begin 19e eeuw gebouwd?

Vraag 6 : Welke bekende Vlaams-Nederlandse misdaadserie werd van de buis gehaald, vooral omdat het sinds 2019 al te zien was op streamingsdienst Netflix?

De Woudenbergse Quiz 2020 van LetOp Woudenberg

Vraag 7 : Dit jaar heeft de gemeente Woudenberg in samenwerking met de stichting Oud Woudenberg een wandelroute geopend; het Woudenbergse Pad. De wandeling van ongeveer 15 kilometer voert langs een groot aantal cultuur-historische elementen van ons dorp. Waar start deze wandeling?

Vraag 8 : De verkiezingen in Wit-Rusland zijn gewonnen door de zittende president Loekasjenko. Volgens de oppositie was er gefraudeerd met de stembusgang. Nog steeds wordt er onder andere in de hoofdstad geprotesteerd tegen Loekasjenko. Wat is de hoofdstad van Wit-Rusland?

Vraag 9 (2 punten) : Het ziet er naar uit dat het jaar 2020, samen met 2014, het warmste jaar ooit gemeten wordt. De gemiddelde temperatuur komt waarschijnlijk uit op 11,7 graden. Op de website van weerstation Woudenberg lees je het actuele weer in ons dorp. Wat was de natste en wat de droogste maand van 2020 in Woudenberg volgens het weerstation van Dick Scheer?

Vraag 10 : Na tientallen jaren gevestigd te zijn geweest in Woudenberg, heeft architectenbureau Inbo ons dorp dit voorjaar verlaten. Inbo verhuurt Kasteel Geerestein nu aan een internationaal onderneming. Woudenberg wordt de centrale focus van de Europese activiteiten van dit bedrijf. Hoe heet dit bedrijf?

Vraag 11 : Naast de Frans Halslaan is er in Woudenberg nog een straat die met een F begint. Welke straat is dat? (de Johan Willem Frisolaan begint met een J)

Vraag 12 : Ook dit jaar was het televisieprogramma Wie is de Mol weer een kijkcijferhit. Naar de finale keken meer dan 3,5 miljoen “molloten”. Een record voor het programma. Wie was de Mol dit jaar?

Vraag 13 : Welk bedrijf met het hoofdkantoor in Deventer, verzorgt het busvervoer in Woudenberg?

Vraag 14 : Muziek van eigen bodem is verreweg het populairst in Nederland volgens de streamingsdienst Spotify. Wie is de meest gestreamde Nederlandse artiest bij Spotify?

Vraag 15 : In welk jaar werd Titia Cnossen burgemeester van Woudenberg, werd Prins Friso tijdens het skiën bedolven door een lawine en valt het kabinet Rutte I, dat bestond uit CDA, VVD en gedoogpartner PVV?

Vraag 16 : Wat is de naam van de Woudenbergse toneelvereniging?
Vraag 17 : In tegenstelling tot hun lichaamslengte zijn de prestaties van deze beide topsporter groot. De Argentijnse voetballer Lionel Messi meet 1 meter 70. Dat scheelt niet veel met onze plaatsgenoot veldrijder Lars van der Haar. Maar wie van deze twee is nu de kleinste?

Vraag 18 : “De teerling is geworpen”. Ofwel, het besluit is genomen. Wat betekent teerling in deze uitdrukking?

Vraag 19 : Met pijn in het hart moest het bestuur van Haantjesdag concluderen dat Haantjesdag geen doorgang kon vinden, als gevolg van de overheidsmaatregelen met betrekking tot het Coronavirus. Dit meldden zij in mei dit jaar op hun facebookpagina. Op welke datum zou Haantjesdag 2020 plaatsvinden?

Vraag 20 : Vorig jaar won Duncan Laurence voor Nederland het Eurosongfestival. Dit jaar zou de 65e editie van het liedjesfestijn plaatsvinden in Rotterdam. Corona gooide roet in het eten. Het festival werd afgelast. Wie zou er dit jaar namens Nederland meedoen aan het Eurosongfestival?

Vraag 21 : Woudenberg telt 13.362 inwoners. Hoeveel procent van deze Woudenbergers is getrouwd? (je mag hier 5% naast zitten).

Vraag 22 : De rijkste man ter wereld is niet Bill Gates of Elon Musk, maar de Amerikaanse ondernemer en investeerder Jeff Bezos. Van welk bedrijf is hij de oprichter en CEO?

Vraag 23 : De Woudenbergse gymnastiekvereniging LONGA werd op 21 mei 1979 door voorzitter Rien Rommers en secretaris Ria Veldhuizen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Na 10 jaar geven Tanja van Dolder, Klaartje Frenken en Irene Schriever eind dit jaar het bestuursstokje over aan hun opvolgers. Waarvoor staan de letters LONGA?

Vraag 24 : Dit jaar werd een elektrisch aangedreven SUV gepresenteerd. Het model heet de Enyaq. De levering gaat in 2021 van start. Van welk automerk is dit model?

Vraag 25 : Er zijn in Woudenberg diverse plekken om je brief op de brievenbus te doen. In de oranje brievenbussen van Post.nl zitten twee vakken. Eentje voor de post binnen een aangegeven postcodegebied en eentje voor de overige postcodes.

Moet de post voor de overige postcodes in de linkergleuf of in de rechtergleuf?
Vraag 26 : Wie werd er dit jaar wereldkampioen wielrennen op de weg bij de mannen?

Vraag 27 : Hoe heet de woonzorgboerderij in Woudenberg waar mensen wonen met geheugenproblemen en/of dementie?

Vraag 28 : Groot verdriet in Dierenpark Amersfoort. Op 3 november dit jaar ontsnappen twee chimpansees uit hun apenverblijf. De situatie is zo dreigend dat de ze moeten worden doodgeschoten. Eén van de chimpansees is de 19-jarige Karibuna. De ander zijn 53 jarige vader. Wat is zijn naam?

Vraag 29 : Welk televisieprogramma won dit jaar de Gouden Televizier-Ring?

Vraag 30 : Maar liefst drie politici namen dit jaar afscheid als gemeenteraadslid van Woudenberg. Jan van den Dool van de SGP, Arno Vink van Gemeentebelangen en een raadslid van PvdA-GL. Hoe heet hij?

Vraag 31 : De gemeente Woudenberg heeft een totale oppervlakte van 36,72 km. Aan hoeveel andere gemeenten grenst Woudenberg?

Vraag 32 : Welk woord heeft de verkiezing Van Dale Woord van het Jaar 2020 gewonnen?

Vraag 33 : Door corona lag het amateurvoetbal dit jaar lange tijd stil. Ook in Woudenberg werd er niet veel gevoetbald. Hoeveel competitiewedstrijden speelde het vlaggenschip van onze voetbalvereniging in 2020 (je mag er 1 wedstrijd naast zitten)?

Vraag 34 : Tot 19 maart dit jaar was deze minister het gezicht van de regering in de strijd tegen het coronavirus. Tot hij in de Tweede Kamer onderuit ging en moest aftreden. Inmiddels gaat het weer goed met hem. Wat is de naam van deze voormalige minister voor Medische Zorg en Sport?

Vraag 35 : Woudenberg is een populaire fietsgemeente. Met name de routes langs knooppunten zijn geliefd bij de tourfietsers. Eén van die knooppunten vinden we op de kruising Ekris-Stationsweg West. Tegenover Ribhouse Texas. Welk nummer heeft dit knooppunt?

Vraag 36 : Er wordt hard gebouwd aan een nieuwe wijk aan de oostzijde van ons dorp. In de eerste fase worden hier ongeveer 220 woningen gebouwd. De wijk is genoemd naar een boerderij die hier van oudsher stond. Hoe heet deze wijk en heette deze boerderij?

Vraag 37 : Uit welk land komt het biermerk Corona?

Vraag 38 : Wie is de voorzitter van de Woudenbergse Oranjecomité?

Vraag 39 : In het voorjaar hield minister-president Mark Rutte zijn eerste corona-toespraak. Hij vertelde die avond dat hij geen gemakkelijke boodschap had voor ons. Op welke datum hield hij deze toespraak?

Vraag 40 : Ricky van Wolfswinkel voetbalt al weer drie jaar bij het Zwitserse Basel. De 31-jarige Woudenberger speelde bij verschillende clubs in bnnnen- en buitenland.

Welke club ontbreekt er in dit rijtje? Vitesse-FC Utrecht-Sporting Lissabon-Norwich City-...................-Norwich City-Real Betis-Vitesse-FC Basel.

De bouw van de Pyramide van Austerlitz duurde 27 dagen