Afbeelding

Woudenbergs Pollepel-doorgeef-recept

Hier het recept van het kersttoetje dat niet mag ontbreken bij de kerstmaaltijd van de familie Timmermans.

Sinds 20 jaar is het gebruikelijk dat de pavlova het sluitstuk is van het kerstdiner bij onze familie. Inmiddels houdt iedereen er rekening mee en wordt ruimte over gehouden om dit gerecht naar binnen te werken. Het is 20 jaar geleden ontstaan toen bleek dat er bij geen enkele bakker meer meringues te koop waren en dit was binnen onze familie onlosmakelijk met kerst verbonden. In de loop der jaren is de pavlova op diverse manieren bereid maar onderstaande blijft de favoriet.

Eet smakelijk allemaal, Kees!

Pavlova

Ingrediënten 10 personen

6 eieren middelgroot (alleen de eiwitten worden gebruikt)
250 g suiker
1 tl vanille essence
1 tl azijn
1 el maïzena
200 ml slagroom +1 tl suiker
vers (rood )fruit

Verder heb je nodig

Mixer
Bakplaat
bakpapier

Bereidingswijze:

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 150 C. Splits de eieren. Doe eiwitten in een vetvrije mixerkom. Knip een rond vel van ca 60 cm doorsnede uit het bakpapier en leg op de bakplaat klaar.

Bereidingswijze        

Klop de eiwitten stijf in 5 tot 8 minuten zodat er pieken ontstaan. Voeg na ongeveer 5 minuten de suiker beetje bij beetje toe en laat de suiker helemaal oplossen in de eiwitten. Voeg daarna de vanille essence en de azijn toe en als laatste de maizena. Klop nog even tot de eiwitten glanzend zijn en alles opgelost is. Stort de eiwit massa op het bakpapier en zet in de voorverwarmde oven. Zet de oven nu op 140 C en laat 2 uur in de oven bakken. De oven mag niet geopend worden!. Zet de oven uit en laat de taart helemaal afkoelen in de oven. Haal daarna de taart uit de oven en plaats deze op een gebakschaal. Klop de slagroom stijf met de tl suiker en bedek de top van de taart met de slagroom leg als laatste het fruit op de taart. Tip : zorg dat het fruit niet nat is als je het opbrengt. Het verliest anders de krokante korst. De binnenkant van de pavlova is heel zacht

De POLLEPEL geef ik door aan Minou Leenders, een vriendin die van bakken en braden houdt en heerlijke gerechten op tafel zet. Er zit er vast wel een bij met een verhaal!