Erwin Geijtenbeek
Erwin Geijtenbeek / foto: Erwin Geijtenbeek

Terugkijkend op 2020, vooruitblikkend naar 2021

WOUDENBERG Hoe hebben Woudenbergse ondernemers 2020 beleefd? En wat hopen en verwachten ze van 2021? We maakten een klein rondje.

Ondernemen: een creatief proces

Voor Piet Ritmeester, van banketbakkerij Ritmeester, stond dit jaar in het teken van verandering. Naast een winkel in Woudenberg bezit de familie ook nog een banketbakkerij en winkel in Scherpenzeel.

“Mijn zoon Bas runt de banketbakkerij in Scherpenzeel en volgt daarmee mijn ouders op. Mijn vader overleed helaas vorig jaar november en mijn moeder hield de zaak aan.

Inmiddels wordt mijn zoon ondersteund door mijn dochter, die is overgekomen uit de thuiszorg. En mijn vrouw werkt in de winkel in Woudenberg. Dus we doen het echt samen als familie.” Piet is op dinsdag en zaterdag in de Scherpenzeelse banketbakkerij actief en houdt zich verder bezig met waar zijn passie ligt: ondernemen.

Voor hem heeft dat alles met innovativiteit te maken. Terugkijkend op dit jaar springt er bijvoorbeeld een creatieve product-actie uit. “We verkochten appelfristaartjes, een specialiteit van ons, tegen 40 procent korting. We werden een beetje voor gek verklaard dat we zoveel van de vaste prijs af deden. Maar juist door die stuntprijs verkochten we er heel veel, en massa is kassa. Het bracht extra omzet.”

Zijn zoon kwam op het lumineuze idee om voor Vaderdag dit jaar chocolade gereedschapskistjes te maken. “Dát”, benadrukt Piet, “is het mooiste van ons werk, dat pure ondernemen.” 2021 gaat volop kansen bieden om veel banketwerk te verkopen, vervolgt hij.

“Als het vaccin eenmaal goed is uitgerold, verwacht ik dat de mensen een beetje gek worden. Dan wil iedereen weer leven, leven en leven! Dat gaan we zeker merken in onze winkels en ik verwacht ook dat veel meer collega’s daarvan gaan profiteren. En dat is een goede zaak, want we doen het uiteindelijk samen. Om die reden ben ik in 2019 ook bestuurslid geworden van onze winkeliersvereniging DES.

Ik wil me ook richting politiek hard maken voor een zo gunstig mogelijk ondernemersklimaat in Woudenberg. Als we er in 2021 met zijn allen onze schouders onder zetten wordt het vast een mooi jaar.”

Wéét wat je waardeert

Voor Erwin Geijtenbeek staat 2020 voor positieve turbulentie. In november 2019 startte hij met zijn zakelijke compagnon Barbara Boers bedrijfs en woning makelaardij Geijtenbeek & Boers.

Sindsdien zijn daar al zeven collega’s bij gekomen. Bovendien zijn zij met Breur Makelaardij in Maarn een vergaande samenwerking aangegaan. “Op dit moment zijn we daar druk aan het klussen en op 1 januari aanstaande openen we daar de deuren.”

De ondernemerskant van Erwins verhaal is dus uitermate zonnig en laat grote groei zien. “Ik weet zeker dat we met ons mooie team de groei goed kunnen managen”.

We hebben in 2020 allemaal heel hard gewerkt, veel plezier gehad en mooie resultaten behaald, maar ik zou de werk/privé-balans graag weer iets meer in evenwicht willen brengen.”

Dankbaarheid overheerst dus bij Erwin als hij terugkijkt op dit jaar. Zeker als hij in zijn oordeel het coronaleed betrekt dat hij om zich heen ziet. “Mijn vrouw is Physician Assistant en mede verantwoordelijk voor de medische zorg in twee verzorgingshuizen in Ede en Wekerom.

Als ik soms van haar terug hoor waar zij voor komt te staan, dan denk ik vaak ‘waar maken wij ons eigenlijk allemaal druk om?’ Als deze tijd ons één pluspunt oplevert, dan is het wel dat nu glashelder wordt wat werkelijk telt in het leven.” En natuurlijk is Erwin blij met alle mooie resultaten en het sterk gegroeide marktaandeel.

“Maar uiteindelijk draait het in eerste instantie toch echt om gezondheid en menselijke relaties.” Voor komend jaar verwacht hij dat de zaken door zullen lopen.

“Ik zie dat toch nog veel mensen op zoek zijn naar hun ideale woning. Ik ben überhaupt al een rasoptimist, maar zakelijk gezien geldt dat zeker ook voor 2021.”

Bestaande klant eerst

Voor Michel van Schaik, MKB-adviseur bij kantoor Gelderse Vallei van Rabobank, betekende 2020 verschillende dingen tegelijk.

“Allereerst konden de plannen voor dit jaar in maart de prullenbak in door corona. We hadden plannen om actiever met acquisitie aan de gang te gaan en nieuwe ondernemers te overtuigen om bij ons te komen bankieren, maar die werden door COVID-19 doorkruist.

Omdat het alle hens aan dek was en wij onze huidige klanten zo goed mogelijk wilden helpen om door dit moeilijke jaar te komen, besloten we onze acquisitieplannen in de ijskast te zetten. We wilden eerst en vooral onze bestaande klanten optimaal faciliteren en hen in geen geval de dupe laten worden van eventuele energie die we in werving van nieuwe klanten zouden steken.”

Die facilitering zat hem voor wat de Rabobank betreft in het aanbieden van uitstel van aflossing. Zowel voor leningen als voor lease kon de bank de aflossing voor klanten met zes maanden opschorten, zodat zij liquide middelen in hun zak konden houden.

“Ondanks dat we, net als iedereen, verrast werden door de nieuwe situatie en de uitdagingen die dat meebracht, konden we daar gelukkig behoorlijk snel op inspelen”, vervolgt Van Schaik.

En de economie in en rond Woudenberg bleek gelukkig behoorlijk vitaal, want voor veel ondernemers zag hij later dit jaar een soort terugverend herstel optreden. “In tegenstelling tot wat ik verwachtte, stelden maar weinig ondernemers hun investering uit naar 2021.

Natuurlijk zitten er wel grote verschillen tussen de sectoren. Bouw kon bijvoorbeeld redelijk door, maar horeca kreeg keiharde klappen door de vrij plotselinge sluitingsplicht.” Zijn hoop voor 2021 is dat de vaccinering voortvarend wordt uitgerold, zodat de economie zich kan herstellen.

"Ik geloof ook dat dit in de tweede helft van volgend jaar kan gebeuren. De eerste helft van 2021 zal vermoedelijk nog in het teken staan van de naweeën van de pandemie, maar we hopen elkaar in de tweede helft van het jaar weer vaker persoonlijk te kunnen ontmoeten.

Op kantoor, op de zaak of tijdens Woudenbergse ondernemersbijeenkomsten. Gewoon weer dicht bij onze klanten!”

Door Baart Koster

Michel van Schaik
 Patrick Kolfschoten
Piet (rechts) en Bas Ritmeester