Nieuwe kunstenaars op de Heygraef binnen het project Re-creatie

WOUDENBERG In een eerdere editie van de LetOp Woudenberg is al melding gemaakt van het project Re-creatie.

Dit project heeft tot doel om de Heygraeff en zijn bewoners meer met de omgeving te verbinden. Sinds het begin van 2020 is er iedere 3 maanden een kunstenaar of ontwerper te gast op de Heygraeff en zijn er al mooie resultaten geweest zoals de Omniphone, een muziekinstrument van wegwerpbakjes, een inclusieve houtwerkplaats en een snoezelkar van gerecycled materiaal. In het nieuwe jaar 2021 zullen weer nieuwe kunstenaars en ontwerpers te gast zijn. Zij werden geselecteerd via een landelijke open oproep van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaanfonds.

In januari starten audiovisueel ontwerper Anne Fehres en socioloog Luke Conroy. Zij willen een geluidswandeling gaan ontwikkelen die bezoekers de mogelijkheid geeft om zowel offline als online het terrein en haar bewoners te leren kennen door een stem te geven aan bijvoorbeeld de slagboom of een hortensiastruik. Zij willen de verbeeldingskracht stimuleren door bewoners, personeel en kinderen van een basisschool in Woudenberg te betrekken bij deze fictieve gesprekken met “dingen” op de Heygraeff.

In april komt ontwerpster Maidie van den Bos. Zij wil vanuit haar mobiele atelier verzorgingsproducten gaan maken op basis van geneeskrachtige planten in de omgeving van de Heygraeff. Ook wil zij via wandelingen bewoners en anderen kennis laten maken met de natuur en het wildplukken. In juli komt kunstenaar Yasser Ballemans. Hij wil beeldende elementen ontwerpen waarmee gespeeld kan worden door bewoners, medewerkers en recreanten. Tenslotte zal vanaf oktober kunstenaar en ontwerpster Krisztina Czika aanwezig zijn op de Heygraeff. Zij wil met de oud papierstroom een sensomotorische geluidsinstallatie maken. Bij het maakproces van papierpulp wil zij cliënten betrekken.