Ome Jaap als kantinebeheerder in actie
Ome Jaap als kantinebeheerder in actie / foto v.v. Woudenberg

ODE AAN DE VRIJWILLIGER

WOUDENBERG Op 17 augustus 2021 is het 60 jaar geleden dat de v.v. Woudenberg werd opgericht. Vanaf de start van het 60e levensjaar zal er elke maand op de 17e worden teruggekeken naar bijzondere mensen en gebeurtenissen die de club hebben gemaakt tot wat het nu is.

Een 60 jarig jubileum van onze voetbalvereniging kan alleen doorgang vinden als in de afgelopen 6 decennia niet heel veel vrijwilligers zich hadden ingezet om de vereniging te maken wat het nu is.

Naast deze maandelijkse bijdrage vind je ook een bijdrage van onze voorzitter Michel van Raaij.

De eerste vrijwilligers

Het begon natuurlijk al bij de oprichting van onze vereniging. Een aantal echte Woudenbergers nam het initiatief om het voetbal in Woudenberg nieuw leven in te blazen. Onder de bezielende leiding van Martin Hendrikse staken de heren E. Stuit, M. Morren, W. Moesbergen, J. Versteeg, P. Koudijs, C. Velker, H. de Ruiter en W. Koudijs veel van hun vrije tijd als vrijwilliger in de nieuwe voetbalclub.

Deze voetballiefhebbers stonden dus, geheel belangeloos, aan de basis van de club. Deze vrijwilligers stonden ook aan de basis voor de vele Woudenbergers die daarna als vrijwilliger hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van onze club.

Net als alle andere verenigingen in Woudenberg kan ook de voetbalvereniging niet zonder de inzet van de vele vrijwilligers. Bijna elke dag lopen er mensen op het sportpark rond om ervoor te zorgen dat de leden ’s avonds kunnen trainen en op zaterdag hun wedstrijd kunnen spelen.

Verzorgers van het mooiste park van de omgeving

Allereerst zijn er de vrijwilligers die het sportpark onderhouden. Door hen liggen de velden erbij als om door een ringetje te halen, zijn de kleedruimten schoon en de ballen op de juiste spanning. Vaak horen we op zaterdag wat een prachtige accommodatie wij hebben.

Was het onderhoud in het verleden een taak van de gemeente, na de privatisering is het door vrijwilligers overgenomen. Bij de overgang van gemeente naar het zelf onderhouden van het sportpark is veel dank verschuldigd aan Dis Gruteke.

Maar naast mooie velden en kleedkamers hebben we ook een van de mooiste kantines van de omgeving. Ook bij het tot stand komen van de kantine hebben veel vrijwilligers geholpen met het verwezenlijken ervan.

En op het moment dat de kantine dan klaar is, dan moet deze ook bemand worden. Iedereen herinnert zich waarschijnlijk nog wel Ome Jaap Vermeulen als een van de eerste vaste kantinebazen op ons sportpark. In de tijd dat we nog 20 wijnballen voor een gulden konden kopen, bij Ome Jaap volgde na de 19 altijd de 21, was Ome Jaap er elke zaterdag om de kantine te openen en ging hij ’s avonds als laatste weer naar huis.

Nadat Ome Jaap veel te vroeg overleed, was de vraag hoe het nu verder moest gaan met de kantine. Op zo’n moment blijkt de kracht van de vereniging. Nooit is het een probleem geweest om vrijwilligers te vinden om de kantine draaiende te houden. Onder leiding van onder meer Jaap van Holland, Gerrit Morren, Jan Harskamp, Dick Schurink, Joop Morren en Wil Termaaten hebben vele vrijwilligers zowel voor als achter de bar plaatsgenomen, een biertje gedronken of ingeschonken en van al het lekkers uit de keuken genoten.

Voetbaldieren

Maar uiteindelijk gaat het bij een voetbalclub om het voetbal zelf. Van jong tot oud dienen er mensen te zijn die ervoor zorgen dat er zaterdag gevoetbald kan worden. Trainers, leiders, scheidsrechters, assistent scheidrechters en de mensen die de tegenstanders en KNVB-scheidsrechters netjes ontvangen. Maar natuurlijk ook de ouders die in weer en wind hun eigen kinderen en die van anderen naar de uitwedstrijden begeleiden. Al deze vrijwilligers maken dat onze club aankomende zomer haar 60 jarig jubileum kan vieren.

Het gaat te ver om alle vrijwilligers te noemen, want dan vergeten we uiteraard altijd iemand. Maar zonder niemand te kort te willen doen wil ik toch graag een tweetal vrijwilligers noemen die in de loop der jaren een indruk op mij hebben gemaakt en die ik in mijn functie van jeugdcommissielid van dichtbij heb meegemaakt.

4 x 4 voetbalplezier

Allereerst Klaas Haitsma. Toen zijn zonen gingen voetballen werd Klaas vrijwilliger. Ondanks dat “echte” voetbalervaring ontbrak stond hij aan de wieg van heel veel Woudenbergse voetballertjes.

Veel spelers van de F-jes, die later het eerste zouden halen, begonnen bij Klaas hun voetbalcarrière. Zij waren onderdeel van de welbekende F-jes Express.

Naast voetbal had Klaas al snel door dat met het organiseren van andere activiteiten het verenigingsgevoel werd aangewakkerd. Klaas liet niet alleen de voetballertjes lachen maar ook de dieren die tijdens een uitje naar Rhenen werden bezocht.

In zijn periode als vrijwilliger bij de voetbal is Klaas van onschatbare waarde geweest voor de aanwas van de jeugdleden en het plezier dat hij hen gaf. Met hetzelfde plezier en bevlogenheid zet hij zich nu in voor Fotokring Flits Woudenberg.

Voetbalvaders

Een andere vrijwilliger die mij is bijgebleven is Rien van Vliet. Vele jaren is hij met zijn zonen opgetrokken als leider van hun elftallen. Elftallen met spelers die niet de kwaliteiten bezaten om in aanmerking te komen voor selectieteams. Om leider te zijn van een “plezier” team is vele malen lastiger dan om een selectieteam te begeleiden. Voor selectieteams is het namelijk veelal goed geregeld. Bij plezier teams wordt meer verwacht van de vrijwilligers achter deze teams. Ondanks de beperkte middelen heeft Rien dit jarenlang met veel inzet en bevlogenheid gedaan.

Deze twee vrijwilligers staan wat mij betreft symbool voor al onze vrijwilligers. Soms onzichtbaar, soms nadrukkelijk aanwezig maar altijd met één doel, hun inzet voor alles wat onze club zo mooi maakt.

Daarom aan het eind van het jaar een diepe buiging voor alle mensen die het mogelijk hebben gemaakt dat we al 60 jaar bestaan.

Van de Voorzitter

De titel van de 5e aflevering 60 jaar v.v. Woudenberg 'Ode aan de vrijwilliger' zegt al genoeg. Onze prachtige vereniging is groot geworden door vele vrijwilligers en wordt nog steeds intact gehouden door vele vrijwilligers. Vrijwilligers waar wij als bestuur trots op zijn. Trots op wat zij voor onze vereniging betekenen, of ze nu veel of weinig uur in de vereniging steken.

Onze vereniging draait op vrijwilligers en kan niet bestaan zonder vrijwilligers. Je kunt je afvragen, waarom doen mensen dit? Vaak is het omdat een kind gaat voetballen en iemand zich verantwoordelijk voelt om iets terug te doen voor de vereniging of omdat het hen positieve energie geeft. Energie in de vorm van de sociale contacten die je opdoet bij een club. Het samen dingen doen, het WIJ gevoel krijgen.

Vrijwilliger zijn betekent dus niet alleen je ding doen en dan weer gaan. Nee, het is het totale plaatje wat het vrijwilligerswerk bij v.v. Woudenberg zijn mooi maakt!