Gea van Nordennen is trots op haar mooie herenmodezaak "What2wearbijGea"
Gea van Nordennen is trots op haar mooie herenmodezaak "What2wearbijGea" / foto: Agnes IJmker

Van dierenshop naar herenmodezaak

Een aantal Woudenbergers nam het afgelopen jaar een besluit om het roer om te gooien.
Een keuze voor een verandering in hun leven met verschillende redenen.
Hoe blikken zij terug op 2020 waarbij het roer omging.
Deze week het verhaal van Gea van Nordennen.

Woudenberg Na 15 jaar een sport-en dierenshop te hebben gerund, was 2020 voor de 44-jarige Gea van Nordennen het jaar van een grote ommezwaai. Zij besloot, mede vanwege een ingrijpende persoonlijke gebeurtenis, afscheid te nemen van de winkel als dierenspeciaalzaak en op zoek te gaan naar een andere invulling.

Sport- en Dierenshop

20 jaar was Gea, toen ze als medewerker bij de Sport- en Dierenshop kwam werken. “Met een MAVO-diploma op zak en twee jaar werkervaring bij een aquariumwinkel in Amersfoort, was ik blij met deze baan in het dorp. Leren was niet mijn hobby”, zegt Gea. “Toen ik na ruim 8 jaar de zaak kon overnemen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. De winkel was mijn hobby geworden. Mijn man Pieter werd de onzichtbare kracht achter de schermen van de winkel. Hij regelde alle randvoorwaarden. Hij deed de boekhouding, maakte de offertes, de facturen, bedrukte de sportkleding en nog veel meer. En met hart en ziel deed ik de verkoop in de winkel."

Ingrijpende gebeurtenis

“In 2017 sloeg het noodlot toe”, vertelt Gea. “Pieter werd ziek. Eerst leek het nog mee te vallen. Maar het werden twee jaren met leven tussen hoop en vrees”. Pieter herstelde niet en zijn gezondheid ging steeds meer achteruit. In december 2018 moest hij afscheid nemen van het leven en ik van hem”.
Gea vertelt dat ze er vanaf dat moment alleen voor stond. “Ik was mijn man kwijt, maar ook mijn back-up. Ik had tijd nodig om na te denken wat ik verder wilde met de winkel en wat nodig en mogelijk was."

Schouders eronder

Gea vertelt dat ze na het overlijden van Pieter in eerste instantie doorging als vanouds. “Ik dacht, ik kan het zelf wel, de winkel is mijn alles, ik probeer het gewoon. Het was zwaar, maar ik ben een doorzetter en met hulp maakte ik me dingen eigen die ik nog niet eerder had gedaan. Daarnaast moest en wilde ik er natuurlijk ook zijn voor mijn toen 8-jarige zoon.
Helaas had ik best veel last van de concurrentie via internet en leek een handel in dierenartikelen steeds minder overlevingskansen te hebben. Om zekerheid en veiligheid voor mijn zoon te creëren moest ik na 23 jaar op zoek naar een alternatief”.

Nieuwe plannen

Met behulp en steun van vrienden en familie ging Gea zich oriënteren op nieuwe mogelijkheden. “Ik wilde heel graag eigen ondernemer blijven”, vertelt Gea, “ik ben geen type om voor een baas te werken. Daarbij zit verkopen gewoon in mijn bloed.

Ik had al snel het idee dat mannenkleding een optie zou kunnen zijn. Iets wat er nog niet was in Woudenberg. Klanten reageerden ook positief op dit idee. Dat was voor mij een bevestiging dat dit een goede keuze was. Ik heb bekeken wat hiervoor nodig was en welke vaardigheden ik bij zou moeten leren. Zo leerde ik bv. om zelf de boekhouding te doen.”

Gea vertelt dat de plannen zorgden voor nieuwe energie, maar dat er ook veel bij kwam kijken.

Ambitie

“Ik wilde een vlotte herenzaak, waar alle mannen van Woudenberg zouden kunnen slagen voor een nieuwe outfit. Maar welke stijl, stoffen en merken ik wilde verkopen, moest ik ook eerst zelf ontdekken”. Daarom ging Gea actief op onderzoek uit, bracht bezoekjes aan herenmodezaken en liet zich goed voorlichten. “Merken als Only and Sons, Jack and Jones en Gaastra spraken me aan, omdat het kwalitatief goede merken zijn voor een betaalbare prijs. Dat heeft een groot bereik onder Woudenbergers. Daarnaast wilde ik een compleet assortiment bieden, dus naast kleding wilde ik ook schoenen, sokken en andere accessoires verkopen, zodat de klant niet nog naar een andere winkel hoeft om de outfit compleet te maken.”

Nieuwe winkel

In januari 2020 was het zover… de opening van de nieuwe winkel “What2wearbijGea”. "Een stoere naam met iets van mijzelf", zegt Gea.
“Na een week hard klussen, samen met familie en de medewerkers, werd het pand omgetoverd tot een mooie, stoere winkel waar de mannenkleding goed tot zijn recht komt. “Wat was ik trots, dat dit was gelukt,” zegt Gea. “Ik had graag ook straks mijn 1-jarig jubileum gevierd, maar dat gaat helaas niet in deze tijd."
Mensen uit Woudenberg, maar ook uit andere plaatsen in de omgeving weten “What2wearbijGea” inmiddels te vinden.



Daarnaast is Gea ook een UPS-servicepunt en kan je kleding brengen om te laten stomen.
De sportkleding is gebleven. “Ik vind het belangrijk dat mensen kleding voor de plaatselijke sporten in hun eigen dorp kunnen kopen. Daarom heb ik passende outfits voor o.a. voetbal, korfbal, tennis en volleybal. En een tennisracket laten bespannen kan ook nog steeds".

Tegenslag

“Corona is een enorme tegenslag als je net met iets nieuws start”, zegt Gea. "Nu met de lockdown, daar ben ik een avond goed ziek van. De volgende dag denk ik echter… hoppa, we gaan er weer tegen aan.

Het is mijn geluk dat ik nooit bij de pakken neer ga zitten. Ik zoek altijd naar mogelijkheden om door te kunnen gaan. Nu kunnen klanten de kleding zien via Instagram en Facebook. Door een mail of whats-app te sturen kunnen ze hun keuze doorgeven en kom ik het graag langs brengen."
"Ik heb al veel crisis gehad, maar zolang ik warm en droog kan zitten ben ik een tevreden mens”, zegt Gea

Trots

"Ik ben trots op mezelf dat ik dit het afgelopen jaar neer heb kunnen zetten," vertelt Gea. "Het roer om geeft veel onzekerheden, maar als ik terugkijk ben ik eigenlijk alleen maar sterker geworden. Ik ben gegroeid in mijn ondernemerschap en zelfstandiger geworden.

Door mijn doorzettingsvermogen en positieve levenshouding, maar ook door een beetje eigenwijs te zijn, kan ik veel meer dan ik had gedacht”, zegt ze met een lachend gezicht. "En daar ben ik oprecht trots op.”

Ook in deze tijd kan de verkoop doorgaan, van mooie merken als Only and Sons en Jack and Jones.
Gea van Nordennen is trots op haar mooie herenmodezaak "What2wearbijGea".