Gera van der Spek
Gera van der Spek

Gera van der Spek 40 jaar bij gemeente Woudenberg

Woudenberg - Gera van der Spek neemt na een periode van bijna 40 jaar op 23 december afscheid van de gemeente Woudenberg om van haar pensioen te gaan genieten. In verschillende functies was Gera werkzaam in het gemeentehuis, de laatste 23 jaar heeft ze op de afdeling Burgerzaken veel Woudenbergers voorzien van een rijbewijs of reisdocument.

Op 1 februari 1981 kwam Gera met haar man, die gemeentebode was geworden, vanuit Ede naar Woudenberg. In die tijd was het gemeentehuis nog niet zo groot als het huidige gemeentehuis. Het was toen de gewoonte dat de vrouw van de gemeentebode het gemeentehuis schoonmaakte. Gera werd door de burgemeester gevraagd deze taak op zich te nemen. Zo maakte Gera haar entree in het gemeentehuis. De eerste tijd woonde het gezin van der Spek, met hun 2 dochters en een zoon, in de burgemeesterswoning, de Wijde Blik, aan de Maarsbergseweg. Toen het huis van de gemeentebode beschikbaar kwam, ging het gezin van der Spek in het gemeentehuis wonen. Een van de taken die er in die tijd bij kwam was het personeel voorzien van koffie en thee. Tijdens recepties zorgde Gera voor de bediening van de gasten, waar soms ook de Commissaris van de Koningin ontvangen werd. Tijdens de verkiezingsdagen kookte Gera voor de leden van het stembureau. Dit deed ze allemaal vanuit de keuken van haar woning in het gemeentehuis, waar in de beginperiode nog geen vaatwasser was.

Na de verbouwing van het gemeentehuis in 1985, toen het achterste deel erbij gebouwd is, verhuisde de familie van der Spek naar Parklaan 16. Dit huis staat tegenover het gemeentehuis vanwaar ze goed zicht konden houden op het gemeentehuis. In die tijd was het allemaal erg gemoedelijk. Het gebeurde weleens dat mensen op het punt stonden om op vakantie te gaan en dan ontdekten dat niet alle kinderen op het paspoort bijgeschreven waren. Ze namen contact op en dan ging Gera weleens ’s avonds naar het gemeentehuis om de bijschrijving te regelen. Toen kon dat allemaal nog, in deze tijd zijn zulke dingen niet meer zo snel op te lossen.

Burgerzaken

Omdat in het gemeentehuis koffieautomaten kwamen, was het niet meer nodig de koffie bij het personeel te brengen en werd Gera's taak overbodig. Daarom stapte ze over naar de functie van telefoniste/receptioniste. Na 5 jaar ging ze werken op de afdeling Burgerzaken waar elke Woudenberger weleens aan het loket staat voor een geboorte aangifte, voor het aanvragen van een paspoort of om een verhuizing door te geven, enz. Voordat Gera daar ging werken heeft ze verschillende cursussen gevolgd om dit te kunnen doen. In de jaren dat ze op deze afdelingen werkte waren er steeds weer nieuwe cursussen omdat de werkwijze veranderde en het systeem geautomatiseerd werd. Door wetswijzigingen moesten dingen soms anders geregeld worden. Gera houdt ervan om zich in mensen te verplaatsen en met hen mee te denken in oplossingen. Wat wel eens lastig was in haar werk is dat er vanuit het management soms beslissingen genomen werden, die in de praktijk niet goed werkbaar waren, en dan is het lastig om het management er van te overtuigen dat het op die wijze niet gaat werken. Op de afdeling Burgerzaken heeft Gera jarenlang met dezelfde collega's gewerkt, waar ze met elkaar goed konden samenwerken. Het was een ontzettend fijn team om mee te werken, vertelt Gera.

Hoogtepunten

Als ik haar vraag naar de hoogtepunten in het werk, komen er verschillende verhalen naar boven: Er kwam eens een jonge vader aangifte doen van de geboorte van een kind, waarop Gera de akte ter inzage liet zien. Toen ze even later de akte op wilde bergen was deze verdwenen. Toen ze de jonge vader er naar vroeg antwoordde hij: “mot ‘ie hier blieve?”, waarop hij de akte een paar keer dubbelgevouwen uit zijn broekzak haalde.
Ook herinnert ze zich een mail van iemand die een familielid zocht. Na een zoektocht door het landelijk systeem, werd de hoogbejaarde man gevonden. De man was enorm blij en emotioneel dat er op zijn oude dag nog een ontmoeting plaats kon vinden.
Ongeveer 8 jaar geleden ontving ze op de afdeling een mail uit Canada. De mail was van nabestaanden van een piloot die in de oorlog neergeschoten was op de Zegheweg. Ook hierin kon Gera na een zoektocht in het archief, de juiste informatie verstrekken. De nabestaanden van deze man zijn naar Woudenberg gekomen om het graf van de omgekomen piloot te bezoeken.

Pensioen

Na bijna 40 jaar gaat Gera op 23 december 2020 met pensioen. Ze heeft nog veel vrije dagen staan, daarom is ze tot de dag van haar 40 jarig dienstverband, op 1 februari 2021, nog in dienst bij de gemeente Woudenberg. Als ik haar vraag wat ga je in 2021 doen, antwoordt ze: ‘'Eerst maar eens voelen hoe het is om niks te doen en niet gebonden te zijn.” Het lijkt haar heerlijk, tijd te hebben om er op de fiets op uit te trekken. Ze geeft aan dat ze verder wel ziet wat er op haar pad zal komen.

Zo kijkt Gera terug op prachtige jaren waarin het leuk was om in een dorp te werken waar je veel mensen leert kennen. Je maakt mensen mee van geboorte tot het overlijden; het is mooi om met mensen te werken en het zo te doen dat ze tevreden naar huis gaan.