Foto: Kerkorgel de Oosterpoort
Foto: Kerkorgel de Oosterpoort

De Oosterpoort neemt kerkorgel over

WOUDENBERG Het 2e kerkelijk centrum van de Hervormde Gemeente Woudenberg, de Oosterpoort, zal in de nieuwbouwwijk het Groene Woud gebouwd worden.

Het College van Kerkrentmeesters heeft voor de Oosterpoort een Nijsse orgel aangeschaft. Nijsse is een kleine orgelbouwer in Zeeland wiens werk door orgelkenners hoog wordt aangeslagen.

Voor de Oosterpoort heeft het College van Kerkrentmeesters het Nijsse orgel overgenomen van de Protestante Gemeente de Open Hof in Soest. Het Nijsse-orgel is een bestaand pijporgel wat goed past in het liturgisch centrum van de Oosterpoort, zowel qua grootte als vormgeving.

Het heeft een heldere evenwichtige klank en is geschikt voor de begeleiding van de gemeentezang maar ook voor literatuurspel of concertmatig gebruik.

De Oosterpoort krijgt een kerkzaal met 500 zitplaatsen, een multifunctionele ontmoetingshal en ruimten om te vergaderen, een huiskamer en spreekkamers.

Het orgel kwam te koop omdat de Protestante Gemeente in Soest, twee van de vier kerken aan de eredienst onttrekt. De spoedige sluiting had consequenties voor de vraagprijs. Het College van Kerkrentmeesters wilde het orgel pas aanschaffen na de aanbesteding van het kerkgebouw.
Mede door het positieve advies van de ingeschakelde externe orgeladviseur is nu al besloten over te gaan tot de aankoop van het orgel.

Dhr. W. van Duijvenbooden, secretaris van de Projectgroep van de Oosterpoort, vertelde dat het heel bijzonder is dat een orgel al zo snel gevonden werd dat voldoet aan de wensen van de Hervormde Gemeente. Een orgel met een klank die aanspreekt, maar die ook qua grootte en vorm past in de Oosterpoort.

De orgelkas is gemaakt van massief frans eiken. De enige versiering is het houtsnijwerk in het front: de duif, de zon en de regenboog; symbolen die staan voor vrede, gerechtigheid en heelheid van de schepping.

Het orgel werd in november 1997 in Soest in gebruik genomen. Het orgel kreeg landelijke bekendheid omdat het bespeeld werd in de maandelijkse zondagmiddagconcerten.

In afwachting van de plaatsing in de Oosterpoort wordt het orgel tijdelijk opgeslagen bij Nijsse.

Nijsse orgel