Afbeelding

Korting gemeentefonds op de lange baan

WOUDENBERG – De gemeente Woudenberg wordt in 2021 en 2022 niet gekort uit het gemeentefonds. Het kabinet heeft dit besluit op de lange baan geschoven.

Tijdens de discussie over de begroting in dit najaar speelden de korting van het voorziene gemeentefonds een grote rol. Er waren twee problemen. De kosten van het sociale domein met onder meer jeugdzorg liepen drastisch op. En wethouder Vlam vreesde dat de gemeente aanzienlijk minder geld uit het gemeentefonds zou krijgen.

De landelijke overheid stort een groot bedrag in dit fonds van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De gemeenten krijgen hun deel en moeten daar een aantal taken voor uitvoeren.

Het kabinet had het voornemen om kleine gemeenten zoals Woudenberg een korting op te leggen. Het was onduidelijk hoe hoog het bedrag zou worden. Wethouder Vlam hield rekening met een bedrag van twee ton.

Jan Mulder, gemeenteraadslid van de SGP, verklaarde toen al dat hij dacht dat de korting op de lange baan zou worden geschoven. Dat stond namelijk in het betrouwbare blad ‘Binnenlands bestuur’. Vlam wilde daar toen nog geen rekening mee houden.

Tijdens de commissievergadering vertelde ze dat het kabinet dit netelige besluit heeft opgeschoven. Na de verkiezingen van maart komt er een nieuw kabinet. Deze bewindslieden mogen besluiten wat ze met de uitkering gaan doen.

Veel gemeenten verkeren in financieel zwaar weer. De landelijke overheid heeft een aantal taken bij de gemeenten neergelegd maar ook het beschikbare bedrag verlaagd. Vooral in het sociale domein lopen de tekorten op. De provinciale besturen hebben de landelijke overheid in een brief gewezen op dit probleem en gevraagd om extra geld aan gemeenten te geven. De provincies moeten controleren of de gemeenten hun begrotingen sluitend krijgen. In Friesland is dat voor zeven van de negen gemeenten een probleem. De provincie besturen zien hun gemeenten worstelen.