Het aantal besmettingen in Woudenberg blijft maar oplopen
Het aantal besmettingen in Woudenberg blijft maar oplopen /foto: Pixabay

Woudenberg in greep van Corona

WOUDENBERG – Het aantal besmettingen met het corona-virus in Woudenberg ligt hoog. Het dorp heeft zelfs in de top 3 van de gemeenten met meeste besmettingen gestaan. Het virus wordt vooral thuis en op middelbare scholen overgedragen.

De hele regio Eemland heeft te kampen met veel besmettingen. Behalve Woudenberg zijn er ook veel zieken in Renswoude, Scherpenzeel en Bunschoten-Spakenburg. Verhoudingsgewijs zijn er veel minder virus-gevallen in bijvoorbeeld Leusden. Zaterdag lag het aantal besmetting per 100.000 inwoners in Woudenberg op 176, maandag op 202 in Leusden 57 en op Utrechtse Heuvelrug op 79, Scherpenzeel op 121. Amersfoort heeft een getal in de zestig.

Op 100.000 inwoners gaan er iets meer dan 82 inwoners uit Woudenberg naar het ziekenhuis met corona-klachten. In Leusden is dat 52 en in Scherpenzeel 50. Dat is te zien op de corona-kaart van het Parool.

Burgemeester Cnossen roept de Woudenbergers op zich goed aan de regels te houden. Ze overweegt niet extra maatregelen in te voeren en wachtte op de landelijke overheid, die maandag regels bekend maakte.

Volgens de gemeente Woudenberg vinden veel besmettingen in huiselijke kring plaats. Ook de Amersfoortse middelbare scholen zouden een bron van besmettingen zijn. Dat meldt de Amersfoortse burgemeester Bolsius ook. Hij wil op dit moment ook geen extra maatregelen nemen.

In augustus was het corona-virus geen probleem in Woudenberg. De laatste weken loopt het aantal besmettingen in Nederland en in de regio Eemland hard op. Dat zou ook komen doordat leerlingen van de middelbare scholen onvoldoende afstand houden en het virus mee naar huis nemen. Opvallend is daarbij wel dat het aantal besmettingen in Woudenberg meer dan twee keer hoger ligt dan in Leusden en Amersfoort, waar ook veel kinderen dezelfde scholen bezoeken.

Het kabinet kwam maandag in crisisberaad bijeen en heeft veel strengere maatregelen afgekondigd. Er komt een lockdown van niet-essentiële winkels.