Moniek van de Graaf
Moniek van de Graaf Moniek van de Graaf

2020 zit er bijna op en daar zullen weinig mensen rouwig om zijn. Maar 2021 zal een beter jaar worden! In januari wordt gestart met de inentingen; dat is de weg terug naar het normale leven.

We willen het leven weer samen beleven: Koningsdag, Haantjesdag, op het sportveld, in de kantine, café, restaurant en op het terras. Een prettig dorpscentrum draagt daaraan bij.

We wonen in een populaire gemeente en groeien flink de komende jaren, dus dit is hét moment om de visie van de winkeliersvereniging DES te omarmen: zij willen leegstand van winkelpanden tegengaan.

Hoe? Door het tijdelijk inschakelen van een onafhankelijke projectleider met kennis van detailhandel die helpt het verhuren van kleine, betaalbare winkelruimte mogelijk te maken. Zo komt er weer een gevarieerd aanbod van winkels in het hart van Woudenberg.

De DES geeft aan dat ze door wethouder en ambtenaren te beperkt worden meegenomen in de centrumontwikkelingen en dat er te weinig wordt meegedacht met hun wensen. Een gedeelde centrumvisie door winkeliers en wethouder is de onmisbare basis voor een levendig dorpshart!

Er is ook een uitgaansplek nodig voor de Woudenbergse jongeren tot 18 jaar, nu ze niet meer in de 18+ café’s mogen komen. Omdat het niet meer dan logisch is dat onze jeugd veilig in ons eigen dorp kan uitgaan. PvdA-GL zal het college vragen actief op zoek te gaan naar het creëren van zo’n gelegenheid voor jongeren: door (markt)partijen bij elkaar te brengen, door soepele regelgeving, door te denken in mogelijkheden.

Het is zorgelijk dat we in de raad steeds vaker van de wethouders te horen krijgen dat ideeën of oplossingen niet kunnen omdat er niet genoeg ambtelijke capaciteit is om het te regelen. Stilstand is achteruitgang!

Het college heeft vorig jaar wél 160.000 euro extra geld gekregen voor meer ambtenaren. Niet eenmalig, maar elk jaar. PvdA-GL vroeg waaraan dat geld zal worden besteed, maar dat werd weinig concreet gemaakt.

Er is inmiddels wel een extra directeur aangenomen op het gemeentehuis. Dat is moeilijk te verkroppen, helemaal nu er zoveel moet worden bezuinigd op onze voorzieningen.

Want PvdA-GL wil vooruit met Woudenberg: wachtlijsten van zeven jaar voor een betaalbare huurwoning moeten korter, het dorpscentrum gevarieerder en gezelliger, vrije keuze voor winkelopening op zondag, meer biodiverse natuur en een vangnet behouden voor Woudenbergers die het (even) niet alleen redden.

Dat krijgen we alleen voor elkaar door mogelijkheden te creëren en kansen te pakken. Samen!