De werkgroep Woudenberg met de burgemeester
De werkgroep Woudenberg met de burgemeester

Burgemeester opent schrijfmarathon Write for Rights

WOUDENBERG Met het aansteken van de Amnesty kaars opende de Woudenbergse burgemeester T. Cnossen afgelopen zaterdag de schrijfmarathon Write for Rights van de werkgroep Amnesty Woudenberg.

In tegenstelling tot andere jaren was het Cultuurhuis dit keer niet gevuld met allemaal schrijvende Woudenbergers om medemensen die gevangen genomen zijn door middel van een brief of kaart een hart onder de riem te steken.

Vanwege de beperkingen die het Corona virus met zich mee brengt had de werkgroep besloten om het dit jaar anders aan te pakken. Met een live stream, die voor iedereen te volgen was, kreeg de burgemeester de kans om ons allemaal toe te spreken over het belang van de actie.

Anja Veltman startte de live stream door te vertellen dat de werkgroep Amnesty Woudenberg de actie voor de zesde keer achtereen organiseerde. Ze was blij dat ook dit jaar burgemeester Cnossen met haar aanwezigheid de actie ondersteunt en door het aansteken van de kaars de actie wil openen.

In haar openingsspeech memoreerde Anja aan de beperkingen die de Corona crisis op de actie heeft, maar het schrijven heeft wel tot doel mensen te ondersteunen die nog meer beperkt zijn in hun vrijheid, anders dan de beperking van een virus.

Het symbool van Amnesty, een kaars die omgeven is door prikkeldraad, staat voor het licht dat Amnesty wil geven aan de mensen die door regeringen om verschillende reden onterecht gevangen gehouden worden. Anja verwoordde dit door het motto van Amnesty: Het is beter een licht te onsteken dan de duisternis te vervloeken.

Na de introductie van Anja was het woord aan burgemeester Cnossen om de actie te openen. Maar voordat de kaars aangestoken was memoreerde de burgemeester aan de vrijheid die wij in Nederland hebben, ondanks dat we op dit moment enigszins beperkt worden in onze bewegingsvrijheid vanwege het virus.

Afgelopen jaar zouden we vieren dat we 75 jaar in Nederland in vrijheid leven. Van het vieren van de vrijheid is niet veel terecht gekomen. Gelukkig leven we in Nederland wel in een vrij land waar iedereen vrij kan spreken en doen.

Door het coronavirus is onze wereld wel kleiner geworden. Ook de burgemeester merkt dit in haar dagelijks leven. Waar ze normaal wekelijks diverse bezoeken aflegt, vergaderingen bijwoont en overleg heeft op het gemeentehuis, is haar wereld nu niet veel groter dan Woudenberg. Deze wereld is altijd nog groter dan de wereld waarin de gevangenen zich bevinden waarvoor de schrijfactie is opgezet. Met het aanhalen van een aantal gevangenen maakte de burgemeester duidelijk waarvoor de actie is opgezet. Schrijven voor een man die al zes jaar vast zit, een jonge man en vrouw die vastzitten omdat ze opkomen voor de rechten van LHBTI’ers. Het schrijven naar regeringsleiders helpt om dit onrecht onder de aandacht te brengen.

Bewondering was er voor de aanpassingen die de werkgroep heeft gedaan om de actie toch succesvol te laten verlopen, maar de burgemeester spreekt de wens uit dat we het volgend jaar toch weer met elkaar aan een tafel zitten om de brieven te schrijven en uiteraard wil zij dan graag haar medewerking aan de actie verlenen.

Na haar mooie woorden was het tijd voor de officiële handeling. Met het aansteken van de kaars werd de actie geopend. Na de opening werd de live stream voortgezet met informatie die Amnesty International Nederland op haar website deelde.

In de afgelopen weken is er door de werkgroep Amnesty Woudenberg veel aandacht gegeven aan de actie Write for Rights. Deze aandacht heeft de successen van vorig jaar minimaal geëvenaard. Tot op het moment van de opening heeft de werkgroep al meer dan 200 brieven onder de belangstellenden verspreid. Zelfs vanuit Amersfoort zijn mensen naar Woudenberg gekomen om de schijfpakketten op te halen om deel te nemen de actie. Aan het eind van de dag was het aantal uitgedeelde brieven opgelopen tot 350 stuks.
Een van de mensen wie een pakket kwam ophalen vertelde dat zij de brieven uitdeelt tijdens de kerst om samen met de familie te schrijven voor de mensen die gevangen zitten. Een mooie manier om de beperkingen waarin wij momenteel zitten om te zetten naar een mooie actie voor mensen die de vrijheidsbeperking dagelijks moeten ervaren.

Deelnemen aan de actie

Mocht je nog graag willen deelnemen aan deze actie neem dan telefonisch contact op met Anja Veltman, 033-2863949 of 06-3600478 of stuur een e-mail naarmenjmaasland@hotmail.com

De burgemeester ontsteekt de kaars