Bedrijventerrein Parallelweg / foto: Exitum
Bedrijventerrein Parallelweg / foto: Exitum

Nieuwe kansen voor bedrijventerrein Parallelweg

WOUDENBERG In Woudenberg is behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen, maar de procedures daarvoor van de Provincie Utrecht zijn tijdrovend. Bovendien ziet de provincie nog mogelijkheden om de ruimte op bestaande bedrijfsterreinen efficiënter te benutten.

Die mogelijkheden worden onderschreven door de Gemeente Woudenberg, projectontwikkelaar Lammert Wilbrink en stedenbouwkundige Johan Verduijn van adviesbureau ARCOM. Zij deelden in een online uitzending mogelijkheden en kansen voor een bedrijventerrein Parallelweg 2.0.

“De herstructurering van de Spoorzone heeft veel ruimte gecreëerd en bovendien zijn bedrijven uit het centrum naar bedrijventerreinen gegaan”, vertelt wethouder Anita Vlam. “Dat heeft nieuwe ruimte voor wonen geboden. Tegelijk, Woudenberg is een bedrijvig dorp waar wonen en werken hand in hand gaan en dat willen we blijven ontwikkelen. Er is nu een noodzaak om nieuwe stappen te zetten, de bestaande terreinen zijn vol. Procedures voor nieuwe terreinen zijn langdurig terwijl er nu behoefte is. Daarom willen we samen met de bedrijven en de Bedrijvenkring Scherpenzeel Woudenberg (BSW) aan de slag om te kijken naar mogelijkheden voor de korte termijn. Daarbij zijn de ondernemers eerst aan zet, zij hebben immers de grond en gebouwen in eigendom.”

Doorbraak

Een van die mogelijkheden is het effectiever benutten van de ruimte op bedrijventerrein Parallelweg. Door de toekomstige verplaatsing van de Welkoop-winkel ontstaat een unieke mogelijkheid om de ontsluiting van bedrijven beter te organiseren. Het Welkoop-pand wordt na de verhuizing van winkel eigendom van de Woudenbergse projectontwikkelaar Lammert Wilbrink. Hij is voornemens het te slopen. “Het industrieterrein telt veel oude gebouwen en open ruimtes en kan efficiënter worden ingedeeld. Door de sloop van dit Welkoop-pand kunnen we een doorbraak maken naar de bedrijven daarachter. Een deel is nu nog direct ontsloten op de drukke N224. Door die ontsluiting ter hoogte van de Welkoop plaats te laten vinden, neemt ook de verkeersveiligheid toe”, aldus de projectontwikkelaar die in 2021 met zijn bedrijf vanuit Ede naar Woudenberg verhuist.

Nieuwe structuur

De Woudenberger Johan Verduijn ziet een aantal ontwikkelmogelijkheden voor een Parallelweg 2.0. Zijn adviesbureau ARCOM verwerkte die in een stedenbouwkundig plan. “We werden bij het terrein betrokken om eens te kijken naar een ‘back alley’ achter op het terrein”, zegt hij erover. “Maar als je dan beter naar het gebied gaat kijken zie je mogelijkheden hoe het efficiënter kan, een betere ontsluiting, een mooiere entree. In ons vak hebben we de mogelijkheid om hier en daar wat lijnen weg te poetsen en een nieuwe structuur te maken.” Verduijn realiseert zich terdege dat bezitters van gebouwen en grond wel over de kadastergrenzen moeten stappen om zijn plannen te realiseren. “Maar ze krijgen er veel kwaliteit en duurzaamheid voor terug.”

Coöperatie

Concreet heeft Verduijn drie nieuwe structuren geschetst, die gebruik maken van een doorbraak bij de Welkoop. “We hebben een ganzevoet-, ladder- en rondwegvariant gemaakt”, aldus Verduijn, die voor ondernemers veel kansen ziet in een betere verdichting van het gebied. “Als je goed kijkt is maar 29% van de oppervlakte bebouwd. Daar is dus nog ruimte voor nieuwe ondernemingen. Iedereen heeft echter een eigen routing op zijn terrein en het geheel is onlogisch ontsloten. Door een nieuwe ontsluiting en herstructurering, kunnen bedrijven hun grond economisch veel beter benutten. Hoe je dat kunt realiseren? Door als bedrijven samen te werken en een gedeelde visie te hebben op het gehele terrein.” Dat laatste sluit wat betreft Verduijn mooi aan bij de historie van de Parallelweg, waar in het verleden coöperaties waren gevestigd.

Energietransitie

De herstructurering biedt ook een uitgelezen kans om verduurzaming aan te pakken. "De energietransitie gaat ons allemaal aan, particulieren en bedrijven”, zegt wethouder Pieter de Kruif. "We moeten gebouwen verduurzamen, maar hoe doen we dat? Daarvoor hebben we onder meer een regionale energiestrategie opgesteld. Daarin willen we alle bedrijven in de regio voorzien van zonnepanelen op de daken. We willen graag met onze ondernemers praten hoe we dat samen voor elkaar krijgen.” Johan Verduijn realiseert zich dat niet iedere ondernemer staat te trappelen om zijn pand aan te pakken. "Maar dat hoeft ook niet, het gaat om een gedeelde visie en daar kunnen we vervolgens vele jaren aan doorbouwen.” Verduurzaming kan in dat proces worden meegenomen.

Klimaatakkoord

De Gemeente Woudenberg stelt zich hierbij proactief op. Al in 2015 is de gemeente de Expeditie Duurzaamheid gestart en bedrijven zijn daarbij nadrukkelijk betrokken. “Door het klimaatakkoord moet iedereen aan de slag”, weet José van Beeck, Duurzaamheidscoördinator van de Gemeente Woudenberg. Dat is een verplichting, maar wel één die ondernemers kansen biedt, zeker als het in combinatie gaat met de herstructurering van het bedrijventerrein. “Energiebesparing, energieopwekking, maar ook circulair bouwen”, noemt José van Beeck als concrete voorbeelden. “En als je dan ook rekening houdt met hitte, wateroverlast en biodiversiteit, ben je helemaal goed bezig. En je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden, iedereen is mogelijkheden aan het ontdekken. Werk dus samen. Er zijn in Woudenberg bovendien veel bedrijven die actief zijn op dit gebied.”

De volledige uitzending over dit onderwerp is te vinden op het YouTube-kanaal van de gemeente Woudenberg. Daar staan ook de contactgegevens van de diverse betrokkenen. “Het gebied biedt kansen”, besluit Pieter de Kruif de uitzending, “maar dan moet je integraal kijken, verder dan je eigen perceel.”

Bebouwing Parrallelweg
Drie varianten
Vijf betrokkenen