Medewerkers de Camp zetten zich in in het vrijwilligerswerk

Woudenberg - Door de maatregelen van de coronatijd moest het Sportcafé van De Camp sluiten, waardoor de medewerkers ook veel minder werk hadden. Hoe kunnen we deze coronatijd met beperkingen ombuigen naar een tijd van ontdekken van nieuwe mogelijkheden en kansen? Er is zoveel te doen, er is genoeg werk. Hoe kijken we om naar een ander? Dat is de vraag die Jolanda van Baaren, beheerder van de Camp zich stelde. Iemand in haar netwerk bood aan om zes weken lang tien uur te betalen, zodat twee medewerkers ingezet kunnen worden in vrijwilligerswerk. Na wat rondvragen is er passend werk gevonden voor de van oorsprong Portugese Susana van Welbergen en de Irakese Salma Matti.

Susana is vijf uur in de week te vinden in bejaardenhuis Groenewoude. Ze brengt koffie rond, speelt spelletjes of maakt een wandelingetje met bewoners. En ze bezoekt iedere donderdag een oude dame in het dorp, die in de coronatijd haar vriendin niet kan ontvangen. Susana: “Voor haar breekt dat de week en ze is er ontzettend blij mee. Ik heb er heel veel plezier in. Het is gewoon bijzonder. Doordat mensen in Groenewoude mij vaak niet meer herinneren, is elk bezoekje weer nieuw. Ik heb afgelopen woensdag voor het eerst gewandeld. Eerst met iemand van 100 en daarna met een meneer van 103 jaar en ik heb nog steeds een glimlach van daar tot daar en een fijn gevoel in mijn hele lijf. Dat was fantastisch. In de eerste week was het heel intensief en dacht ik: ‘Is dit het?’ Want je gaat met oudere mensen om die van alles mankeren en misschien zijn ze er volgende week niet meer. Ik ben echt buiten mijn comfortzone gegaan. Maar uiteindelijk heb ik er minder moeite mee dan ik dacht. En ik denk ook dat ik dit ook na coronatijd blijf doen, want ik werk ’s avonds in de Camp dus ik kan er overdag wel wat bij doen.”

Salma zal in samenwerking met Gala, vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk, drie uur in de week vrouwelijke statushouders in Woudenberg gaan bezoeken. En dat is een zeer welkome aanvulling voor het werkatelier Vluchtelingen dat binnen de coöperatie gevormd is en als doel heeft: Hoe zorgen we ervoor dat de integratie van statushouders voorspoediger verloopt en dat statushouders sneller een stevig netwerk op kunnen bouwen waar ze op terug kunnen vallen? Er wordt gezocht naar manieren waarop statushouders in Woudenberg beter in beeld komen en we ook beter inspelen op hun behoeften. Salma en Gala zullen eerst gaan kennismaken en daarna worden activiteiten georganiseerd. Zoals iemand van de GGD laten uitleggen hoe belangrijk de bevolkingsonderzoeken voor borst- en baarmoederkanker zijn; of iemand die komt vertellen over opvoeden van kinderen in Nederland en hoe je omgaat met de verschillende culturen op school en thuis. Of een keer met elkaar sporten en samen wandelen. Koken, een bingo doen of een quiz. En ondertussen kunnen de vrouwen dan ook oefenen met Nederlands praten.
Helaas konden door de strengere coronamaatregelen de huisbezoeken nog niet starten, maar de bedoeling is dit in 2021 zo snel mogelijk op te gaan pakken.