Afbeelding
foto: redactie

Huisdieren slachtoffers van hardrijders in Zeeland

WOUDENBERG – Rudie Veldhuizen is een petitie begonnen omdat hij meer snelheid verlagende drempels in Het Zeeland wil. ‘Ze moeten zo hoog zijn dat je bumpers er af vliegen als je te hard rijdt,’ zegt hij. De laatste maanden zijn vier huisdieren doodgereden door automobilisten, die niet eens stopten.

‘Het Zeeland is een woonwijk,’ stelt Veldhuizen. ‘Dit is geen racebaan.’ Het is de bedoeling dat automobilisten maximaal 30 kilometer per uur rijden. Veldhuizen constateert dat ze minstens 50 of 60 kilometer per uur rijden. Volgens hem liggen de drempels te ver uit elkaar. ‘Er zit honderd meter tussen. Dan kun je gewoon optrekken. Ik wil drempels om de 50 meter en zo hoog dat je wel af moet remmen.’

Dit probleem speelt in veel gemeenten en wijken. Verkeerswethouders erkennen vaak dat er op sommige plekken te hard gereden wordt. Ze constateren dat het meestal buurtbewoners zijn, die best weten dat ze de regels overtreden.

Veldhuizen is al een tijdje met zijn petitie bezig en heeft nu 35 handtekeningen. Op een app van de bewoners van Het Zeeland leidt de petitie tot discussies. Niet iedereen steunt het initiatief. ‘Sommige mensen zeggen dat ik bij de entree van de wijk moet gaan zitten en de kentekens van de hardrijders moet noteren. Dan kan ik de wijk door en mensen aanspreken op hun rijgedrag. Dat gaat niet werken,’ aldus Veldhuizen.

Hij is extra betrokken bij het onderwerp, omdat iemand zijn kat heeft doodgereden. Onlangs lieten een paar jongens een hondje uit. Hij ontsnapte aan hun aandacht en werd voor hun ogen dood gereden. De bestuurders stopte niet. De gemeente zegt dat snelheid een thema in de wijk is.

Er zijn meldingen van bestuurders, die op te hoge snelheid door de wijk reden. 'We hangen snelheidsmileys op zodat de bestuurders kunnen zien dat ze te hard rijden.' ‘Op de Termatenlaan hing er een, maar daar zat een tak voor zodat je hem niet zag. Dat schiet niet op. De tak werd na een week afgezaagd. Even later verdween het bord weer,’ aldus Velthuizen.

De gemeente zegt dat de bewoners en bezoekers te hard rijden. Ze heeft geen plannen om de verkeersveiligheid aan te pakken.

Het CDA, VVD en GBW steunen mij (acht van de 15 zetels in de raad). ‘Ik wil voor eind december 250 handtekeningen aan de wethouder geven.' Op petites.com kan getekend worden. Zoekwoord ''t Zeeland veilig'.