Adaptatie Plan wateroverlast, droogte en hittestress

WOUDENBERG - Ondergelopen straten, uitgedroogde natuurgebieden, oververhitte ouderen en drinkwatertekort in hete zomers. Zomaar een paar effecten van de klimaatverandering die gaande is en waar iedereen mee te maken krijgt.

De gemeente Woudenberg is sinds 2017 als manifestpartner aangehaakt bij de ontwikkelingen in regio Vallei en Veluwe. In de regio zijn afspraken gemaakt over hoe de klimaatverandering tegen te gaan.

In 2020 is samen met de andere 27 gemeenten uit de regio Vallei en Veluwe gewerkt aan een Regionale Adaptatie Plan (RAP) Klimaatadaptatie waarin staat beschreven wat er nodig is om de regio klimaatbestendig(er) te maken.

Wethouder Pieter de Kruif: “Dit samen aanpakken is voor ons belangrijk. Wateroverlast stopt niet bij een gemeentegrens. Samen staan we sterker met meer kennis en ervaring.

Dit alles komt samen in het RAP. Het RAP biedt richting en handvatten om de regio en dus ook Woudenberg klimaatbestendig(er) te maken.”

Regionaal delen, lokaal doen

Dit blijft de komende jaren het sleutelwoord in de Vallei en Veluwe en het Regionaal Adaptatie Plan is hierbij de leidraad. Meer informatie is te vinden op www.klimaatvalleienveluwe.nl.

Regionale Klimaattop

Het RAP is onlangs in de gemeenteraad vastgesteld. Op 4 december tijdens de regionale klimaattop werd hierover gesproken met alle Manifestpartners.

Tijdens dit gesprek ging het onder andere over de plekken waar het risico op hevige overlast het grootst is, wat er al gedaan wordt en wat er nog meer en anders gedaan kan worden om de effecten van de klimaatverandering tegen te gaan.