Dick meet de hoeveelheid gevallen neerslag.
Dick meet de hoeveelheid gevallen neerslag.

“Ook ’s nachts gaat het weer door”

WOUDENBERG Dag en nacht is hij de weerman voor Woudenberg en omstreken. Ook in deze krant verschijnt Dick Scheer wekelijks met zijn weerbericht. We zochten hem op om te praten over zijn weerpassie, over klimaatverandering, de Elfstedentocht en meer.

Eigenlijk gaan we een jaar te vroeg aan de Spakenburgse gevulde koek met koffie. Volgend jaar viert Dick namelijk zijn kwart eeuw als weerman van Woudenberg en omstreken. Komt er een feestje? Dick, nuchter terwijl hij de koffie op tafel zet: “Ik meld het misschien op de door mijn zoon Joop gemaakte website (http://www.weerstation-woudenberg.nl) maar meer doe ik er niet aan.” Al is het ‘nog maar’ half tien, zijn dag is al een paar uur bezig. “Als ik tegen zeven uur uit mijn bed stap, loop ik eerst altijd even naar buiten om het weer te zien en voelen. Maar ook ’s nachts, na een toiletbezoek, kan ik het weer niet negeren. Ik loop ook dan vaak even naar beneden, maar dan om op mijn computer buienradar te bekijken. Tenslotte gaat het weer ook ’s nachts door.” ‘Buiten’ komt via geavanceerde techniek ‘binnen’. Het weerstation in Dicks tuin geeft namelijk automatisch weerdata door aan zijn computer, waar de vele bezoekers van zijn website hun voordeel mee doen.

Als het over zijn loopbaan gaat komen onder andere namen als radio Gelderland, radio 2 en Meteo Consult voorbij. Het is een greep uit de partijen en platformen die profiteerden en profiteren van Dicks weerwaarnemingen. Hij is overigens hobbyist, benadrukt hij. Het is als liefhebberij begonnen en dat is het ook altijd gebleven. Het weer heeft zijn hart, maar hij wil er niet steeds met handen en voeten aan gebonden zijn. Zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen zijn hem dierbaar, voor hen wil hij beslist voldoende tijd overhouden.

Je bent er bescheiden over, maar je bent al vele jaren een gelouterde weerman en weerwaarnemer. Elke week verblijd je deze krant tegenwoordig met jouw weerbericht.

“Dat vind ik ook leuk om te doen. Elke maandagochtend ga ik daarvoor zitten. Aangezien de krant woensdag verspreid wordt, moet ik in de weerkaart al een eind naar voren kijken. Daarnaast moet ik ook op mijn ervaring steunen om tot mijn weerbericht te komen. Ja, het weekbericht is een mooie uitdaging.”

Put jij je informatie voor weersoverzichten uit een specifieke bron?

“Jazeker, ik kijk onder andere graag naar Wetteronline.de, een Duitse site met goede duidelijke weerkaarten. Want sommige sites gebruiken heel veel kleuren, waardoor je het overzicht verliest. Wetteronline doet dat niet.”

Dick staat op, opent de site en wijst de fronten aan. “Hier zie je bijvoorbeeld het lagedrukgebied dat doorschuift naar ons en zie je dat er motregen valt. Kijk maar naar buiten.”

Wat vind je van het weer op dit moment?

“Het is nu een beetje zoetsappig weer, in jargon wordt het ook soepkippenweer genoemd, grijs motregenweer. En gisteren was er bijvoorbeeld geen zon, het was bewolkt, er was geen wind en het was droog. Eigenlijk hadden we toen helemaal geen weer.”

Meteorologen houden ervan als er iets gebeurt in de atmosfeer. Ben jij ook blij met actie?

“Vanuit mijn interesse wel. Maar toen ik nog met kaas op de markt stond, gaf bijvoorbeeld harde wind me een heel dubbel gevoel. Hetzelfde gold voor sneeuw. Ik houd ervan, maar als ik weer met mijn kaaswagen naar de markt moest was dat wel even anders. Het allerlaatste wat gemeenten sneeuwvrij maakten was het marktterrein, terwijl ze er wél huur voor ontvingen.”

Bij welk weer voel jij je prettig?

“Dan druk ik me even uit in temperaturen. Tot 23 graden vind ik het lekker, daarboven hoeft voor mij niet. En als we het vriespunt naderen, vind ik het in principe koud genoeg. Hoewel je je op kou tenminste nog kunt kleden. En van sneeuw word ik, sinds ik gepensioneerd ben, ook blij.”

Tegenwoordig is niet het weer maar het klimaat onze zorg geworden. Hoe denk jij daarover?

“Ik ben niet echt een klimaatscepticus. Ik heb een hele kast vol met klimaatboeken, onder andere van de befaamde en inmiddels 95-jarige Jan Buisman. Uit het vele onderzoek dat hij deed, blijkt dat we altijd wel met pieken en dalen in het weer te maken hebben gehad. Ik heb het in aanloop naar dit gesprek ook nog even nagezocht en zag bijvoorbeeld dat er tussen de Elfstedentochten vaak ook perioden van vele jaren zaten waarin hij niet verreden kon worden. En begin jaren vijftig hadden we een hittegolf waarna het ruim twintig jaar duurde voordat we de volgende over ons heen kregen. Dus hoewel ik denk dat klimaatverandering zeker door de mens veroorzaakt wordt, denk ik dat het klimaateffect van menselijk handelen minder groot is dan we tegenwoordig denken.”

En wat we natuurlijk allemaal willen weten: gaat de Elfstedentocht deze winter door?

“In voorspellingen voor de lange termijn geloof ik niet zo. Het kan vriezen en het kan dooien. Weermannen die daarover uitspraken doen, gebruiken hun natte vinger.”