Write for Rights
Write for Rights / foto: Amnesty

Write for Rights en voor hen die vastzitten

WOUDENBERG In de LetOp Woudenberg van 2 december hebben wij geschreven over de nieuwe wijze waarop de werkgroep Amnesty Woudenberg in de corona tijd invulling geeft aan de actie Wright for Rights.

In deze aflevering lichten wij er een aantal mensen uit die, naar onze maatstaven, onterecht gevangen zijn genomen. De namenlijsten die Amnesty plubiceert zijn samengesteld na uitgebreid onderzoek.

Celstraf voor LHBTI-activisme

Waar in onze Nederlandse samenleving LHBTI’ers steeds meer geaccepteerd worden is dit in Turkije nog lang geen vanzelfsprekendheid. Melike Balkan (24 jaar) en Özgür Gür worden vervolgd omdat zij opkwamen voor de rechten van LHBTI’ers. Vanaf de eerste dag dat de biologiestudenten Melike en Özgür gingen studeren zetten zij zich in voor de rechten van lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgenders en intersekse mensen. Zij sloten zich daarvoor aan bij de solidariteitsgroep voor LHBTI’ers van de Technische Universiteit van Ankara. Sinds 2011 organiseert de solidariteitsgroep een jaarlijkse Pride mars op de campus. In 2019 werd de mars plotseling door de universiteit verboden. Met een sit-in protesteerde de groep tegen het verbod. De universiteit schakelde hierop de politie in, die met buitensporig geweld tegen de vreedzame demonstranten optrad. Zeker 23 demonstranten, onder wie Melike en Özgür werden gearresteerd. Zij deden niets anders dan gebruik maken van hun recht op demonstratie, maar desondanks worden nu negentien van hen vervolgd. Als ze schuldig worden bevonden kunnen ze maximaal 3 jaar gevangenisstraf krijgen.

Schrijven voor vrijheid

Door het uitoefenen van zijn vak als journalist is Khaled Drareni uit Algerije gevangengenomen. Khaled heeft als journalist verslag gedaan van een hard optreden van de politie tegen demonstranten.

Als journalist wil Khaled bijdragen aan een eerlijker en beter Algerije. “Waarom zou je de waarheid niet mogen vertellen” zei hij vaak tegen zijn vriendin.

Waarom zou je de waarheid niet mogen vertellen

Khaled deed verslag van de protesten tegen corruptie van de Hirak-beweging en van het harde politieoptreden tegen de demonstranten.

Enkel om het vastleggen van wat hij zag en als journalist vastlegde is Khaled meerdere malen opgepakt. Op 27 maart 2020 werd hij weer gearresteerd. Nu omdat hij werd beschuldigd van het ‘aanzetten tot een ongewapende bijeenkomst’. Hiervoor werd hij veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf.

In de cel voor het eisen van vrouwenrechten

Nassima al-Sada, een 46 jarige moeder van 3 kinderen, uitte kritiek op de autoriteiten van Saudi-Arabië vanwege discriminatie van vrouwen in haar land. Vanaf 2018 zit ze gevangen enkel omdat ze gebruik maakte van haar recht op vrijheid van meningsuiting. Door te vechten voor meer vrijheid voor vrouwen in haar eigen land zit zij nu gevangen. Nassima voerde actie tegen het voogdijsysteem dat ervoor zorgt dat een vrouw over heel veel zaken eerst toestemming moet krijgen van een mannelijke voogd. Ook als deze mannelijke voogd minderjarig is.

Daarnaast streed Nassima voor het recht voor vrouwen om auto te mogen rijden. Nadat het rijverbod werd opgeheven werd Nassima gearresteerd en gevangengenomen. In de gevangenis werd zij mishandeld en een jaar opgesloten in een isoleercel. Daarnaast mag ze geen bezoek ontvangen, ook niet van haar advocaat.

Wereldwijd schrijven tegen onrecht

Met het delen van deze verhalen probeert Amnesty aandacht te geven aan mensen waarvoor vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. In de week van de mensenrechten kun je er samen met miljoenen mensen over de wereld zorgen dat de geschreven brieven bij de machthebbers komen.

Bij Werkgroep Amnesty Woudenberg kunt je zaterdag 12 december van 11.00 uur tot 13.30 uur een schrijfpakket ophalen met uitleg over de acties, voorbeeldbrieven, briefpapier en een envelop met postzegel waarmee je de geschreven brieven kunt versturen naar Amnesty International in Amsterdam. Zij zorgen ervoor dat de brieven op de juiste plek terecht komen.

De opening van de schrijfactie door burgemeester T. Cnossen is online te volgen tussen 11.30 en 12.30 uur via de link https://zoom.us/j/94251193797

Voor meer informatie over de actie kun je de website van de Woudenbergse werkgroep bezoeken https://woudenberg.amnesty.nl/

Ook kun je contact opnemen met de werkgroep via menjmaasland@hotmail.com of via de telefoon met Anja Veltman. Zij is bereikbaar op de telefoonnummers 033-2863949 of 06-36004784.

Melike en  Özgür
Nassima Al-Sada