Afbeelding
Foto/ Amnesty International

Van achter de computer voor achter de tralies

WOUDENBERG. Net als voorgaande jaren organiseert werkgroep Amnesty Woudenberg ook dit jaar weer een schrijfmarathon “Write for Rights” om aandacht te vestigen op de mensen die Internationaal veelal onrechtmatig en zonder enige vorm van proces achter de tralies belanden.

Werd in voorgaande jaren deze schrijfsessie in het Cultuurhuis gehouden, dit jaar heeft de organisatie, vanwege het Covid-19 virus, de zaken anders moeten aanpakken.

In de komende weken brengen wij onze lezers op de hoogte van de wijze waarop ze deel kunnen nemen aan de actie. We berichten over de mensen die extra aandacht nodig hebben en waarvoor de werkgroep Amnesty Woudenberg zich wil gaan inzetten en kijken we terug op de aangepaste opening van de schrijfmarathon.

In deze eerste aflevering spreken wij met Marianne Maasland en Anja Veltman, beide hartstochtelijk pleitbezorgers voor gelijke rechten van de mens en de mensen in Woudenberg achter de actie Write for Rights in het bijzonder.

Internationale dag van de Rechten van de Mens

Elk jaar op 10 december is het de Internationale dag van de Rechten van de Mens. Rond deze dag worden miljoenen brieven geschreven om tegen onrecht te protesteren. Brieven voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten.

Onze hulp is hard nodig

Tijdens het gesprek dat ik met Marianne en Anja heb gehad is mij duidelijk geworden dat wij ons gelukkig mogen prijzen dat we in Nederland wonen. Waar de vrijheid van meningsuiting voor ons een groot goed is blijkt dat daar in andere landen en andere regimes heel anders over wordt gedacht. Met de schrijfactie Write for Rights wil Amnesty International de regeringen onder druk zetten voor eerlijke kansen voor de door hen gevangen gezette mensen.

Hoe kunnen we helpen?

In vorige jaren konden we in het Cultuurhuis, samen met de werkgroep Amnesty Woudenbergse, brieven schrijven naar de bewuste regeringen. Door de corona crisis is het schrijven met elkaar niet mogelijk. Daarom zijn er alternatieven bedacht om de actie toch doorgang te kunnen laten vinden.

Op zaterdag 12 december zal Burgemeester Cnossen om 11.30 uur via een live stream de schrijfmarathon openen. Via uw mailadres krijgt u een link aangeboden. In het cultuurhuis is de werkgroep Amnesty Woudenberg aanwezig om deze bijzondere opening in goede banen te leiden.

Na de opening blijven de vrijwilligers aanwezig om uitleg te geven over de actie Write for Rights en om informatie, voorbeeld brieven en schrijfmateriaal aan te bieden. Met de aangeboden enveloppen erbij is het mogelijk om thuis in een veilige omgeving de brieven te schrijven.

Maar naast het ophalen van de informatie is het ook mogelijk om een informatiepakket thuis te laten bezorgen. Stuur voor 7 december een e-mail naar menjmaasland@hotmail.com of bel met Anja Veltman met de naam en adresgegevens. De organisatie zorgt er dan voor dat de enveloppe wordt thuis bezorgd.

Schrijven helpt

Uit de schrijfacties van voorgaande jaren blijkt telkens weer dat schrijven helpt. Door regeringen honderden brieven aan te bieden maakt indruk en zet de regeringen aan het denken. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om aan de gevangenen een kaart te schrijven waardoor zij weten dat aan hen gedacht wordt. Door familie en naasten wordt aangegeven dat dit de mensen die gevangen zitten de kracht geeft om vol te houden.

Welke weg legt de brief af

Nadat je de brief of brieven hebt geschreven kun je deze opsturen naar Amnesty International Nederland. De gegevens, envelop en de postzegel zitten bij het informatiepakket. Amnesty International Nederland verzamelt dan alle brieven en bezorgt ze bij de ambassades van betreffende landen.

Er is door de Woudenbergse organisatie dus alles aan gedaan om het schrijven voor iedereen mogelijk en makkelijk te maken. Niets staat dus in de weg om met de actie mee te doen.

Amnesty International afdeling Woudenberg

Al meer dan 50 jaar is de afdeling Woudenberg van Amnesty International in Woudenberg actief. Hun werk en hun bijdrage aan de actie Write for Right wordt door alle onderdrukten in de wereld enorm gewaardeerd.

Om de inzet voor de mensen die gevangen zitten te kunnen blijven voorzetten is de werkgroep op zoek naar enthousiaste Woudenbergers die willen helpen. Ben je betrokken wereldburger en trek je je het leed van onderdrukten aan neem dan eens contact op met Anja Veltman, tel. 033 286 3949 of stuur een e-mail naar menjmaasland@hotmail.com. Informatie op de website www.woudenberg.amnesty.com

Voor wie schrijven we

In de LetOp Woudenberg van 9 december zullen we ingaan op een aantal gevangen gezette mede wereldburgers. Door hen een gezicht te geven wordt duidelijk waarom deze actie nodig is.

Afbeelding