De bomen zijn inmiddels gekapt
De bomen zijn inmiddels gekapt / foto: Lammert van Beek

Zaag te vroeg in vijf bomen Koningin Julianaplein

WOUDENBERG – De kap van acht bomen op het Koningin Julianaplein bijna 14 dagen geleden heeft wethouder Pieter de Kruif verrast. Er wordt een proces-verbaal tegen de projectontwikkelaar opgesteld. De rechter zal over de hoogte van de boete besluiten. Dit is een overtreding van de wet economische delicten. Dat bleek tijdens de gemeenteraadsvergadering van 26 november.

Ik werd geconfronteerd met dit bericht. Ik wist nergens van', antwoordde de wethouder op vragen van Jan Bessembinders van het CDA en Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks. Bessembinders stelde maar liefst elf vragen tijdens het vragenuurtje.

Als een bedrijf of een persoon toestemming voor bomenkap aanvraagt hebben anderen zes weken de kans om bezwaar aan te tekenen. Bij de kap van de bomen op het Julianaplein was die termijn nog niet verlopen. Dus hadden de bomen nog niet gekapt mogen worden.

Overigens gold voor 5 van de 8 bomen de verplichting een vergunning aan te vragen.

‘Als je een boom kapt, is dat onherroepelijk', treurde Moniek van de Graaf. Bessembinders en de fractievoorzitter vroegen de wethouder of hij de projectontwikkelaar kon dwingen grote bomen terug te plaatsen. Wie in Woudenberg namelijk bomen kapt, moet zorgen dat er nieuwe bomen in de buurt of op een andere plek geplaatst worden.

‘Oude bomen moet je niet verplaatsen, zo luidt het spreekwoord', verklaarde De Kruif. Het leek hem lastig om dat te eisen. Te meer omdat de projectontwikkelaar 12 extra bomen zal neerzetten. Bessembinders erkende dat hij dat spreekwoord kende. ‘Maar er is ook een ander spreekwoord: Kap geen bomen voor de bezwaarprocedure is afgesloten', counterde hij. Van de Graaf gruwde bij de gedachte aan sprieterige bomen in de buurt van het Julianaplein.

Bessembinders vroeg of er andere soorten bomen gekapt waren dan in de aanvraag stonden. Dat erkende De Kruif. Dat gebeurt vaker legde hij uit. De bomen worden in het Latijns aangeduid en dat maakt het ingewikkeld. Maar uit de Nederlandse tekst bleek dat het inderdaad ging om de bomen die gekapt zijn.

Van de Graaf en Bessembinders vroegen de wethouder of hij de ontwikkelaar en de omwonenden aan de tafel voor overleg zou kunnen krijgen. ‘Dan kunnen de omwonenden mee praten over de inrichting van hun buurt.'