Brand van Voorthuizen aan het werk in de moestuin
Brand van Voorthuizen aan het werk in de moestuin / foto: Breehoef

'Je vergeet hier alle andere dingen van de wereld'

Woudenberg Het is de laatste boerderij van Woudenberg, vijftig meter verderop begint Gelderland. Op de grens van Woudenberg en Scherpenzeel ligt zorgboerderij Breehoef, in een prachtige natuurlijke omgeving. Al sinds de vijftiende eeuw wordt hier geboerd. De laatste jaren biedt de boerderij dagbesteding aan twaalf enthousiaste medewerkers die op maandag, dinsdag en donderdag de handen uit de mouwen steken.

De medewerkers zijn volwassenen met een niet aangeboren hersenletsel, of met een lichte vorm van dementie of Alzheimer. Ook mensen die om psychische of sociale redenen zorg nodig hebben. De Breehoef biedt hen een gezellige en nuttige dagbesteding en ontlast daarmee hun mantelzorgers.

Om half tien melden de medewerkers en de vrijwilligers zich. In de tot ontmoetingsruimte omgetoverde deel wordt koffie gedronken en de dag doorgenomen. Voor de 96 jarige Woudenberger Van Ginkel is dit het leukste plekje van de Breehoef. ‘Iedereen komt hier samen en we hebben leuke gesprekken.’ Van Ginkel is al ruim acht jaar actief op de boerderij en is vaak te vinden in de werkplaats, ‘spullen repareren en nieuwe dingen maken’. Hij vindt het heerlijk om onder de mensen te zijn.

Brand van Voorthuizen is meer buiten te vinden. Hij geniet ervan om te tuinieren en te wandelen in de mooie omgeving rond de Breehoef, maar zijn favoriete plekje is het bankje bij de druif. Hier heeft hij een prachtig uitzicht op de boomgaard en de weilanden. De 74-jarige boerenzoon weet wat het is om op een boerderij te werken. Vanwege rugklachten lukt het hem niet om zware klussen te doen, maar samen met vrijwilligster Folkje draagt hij zijn steentje bij aan het onderhouden van de moestuin.

Gerianne is 27, heeft 16 jaar in Woudenberg gewoond en vertoeft sinds kort in Veenendaal. Ze werkt zo’n vierenhalf jaar met veel plezier op de boerderij. Schoonmaken vindt ze leuk, maar ze tuiniert ook graag en is dus regelmatig in de moestuin te vinden. ‘Ik werk voornamelijk zelfstandig en heb een eigen programma. Werken op de Breehoef is leuk en leerzaam. Ik heb hier soep leren koken en kan ook warme broodjes maken.’

Zo’n twaalf en een half jaar geleden zijn Henk en Rosita van Woudenberg begonnen met hun Zorgboerderij. Beiden hadden een goede baan. Henk als adjunct directeur op een basisschool in Ederveen en Rosita als zorgcoördinator op de Heygraaf. Het werk op de zorginstelling gaf Rosita veel plezier, maar doordat alles meer en meer schriftelijk moest worden verantwoord, kwam ze steeds minder toe aan het werk dat ze leuk vindt. Dat bracht het stel ertoe om dat leuke werk zelf te gaan doen. Zonder alle vervelende bijkomstigheden. Werken met de doelgroep waar hun hart ligt. Rosita werkt inmiddels volledig op de Breehoef. Henk werkt nog twee dagen op school.

'Het is heerlijk om onder de mensen te zijn'

Rosita: ‘Het geeft ons voldoening om er samen met de medewerkers en de vrijwilligers een leuke dag van te maken. Lekker bezig zijn met de dingen die ze graag doen. Bollen poten, een hekje in elkaar zetten, noem maar op. Af en toe sturen we ze onopvallend een beetje bij, maar de mensen kunnen nog van alles.’ Henk vult haar aan: ‘Als het enigszins kan zoveel mogelijk buiten. We zijn een christelijke zorgboerderij. Na de maaltijd lezen we positieve stukjes uit de bijbel, uit de krant of uit een gedicht. We gaan respectvol om met iedereen die hier komt. Het maakt niet uit wat voor achtergrond je hebt.'

Een team van zo’n 17 vrijwilligers uit de regio begeleidt de medewerkers in hun werkzaamheden. Rosita: ‘We zijn blij met ons team. Mensen met een positieve levensinstelling. Het is natuurlijk belangrijk dat ze de capaciteiten hebben om de medewerkers te begeleiden. Iedere vrijwilliger brengt zijn eigen kwaliteiten en talent mee. Dat maakt dat de medewerkers verschillende activiteiten kunnen doen en dat geen dag hetzelfde is.’

Yvonne Versteeg uit Scherpenzeel werkt al twaalf jaar met veel plezier als vrijwilligster op de Breehoef. ‘Het is leuk om te horen wat iedereen te vertellen heeft. Je kunt hier jezelf zijn en vergeet alle andere dingen van de wereld. Ik vind het heerlijk om te wandelen met de medewerkers of om te zorgen voor de catering. Maar de leukste klus vind ik toch wel om de geraniums bij te houden. En geloof me, dat zijn er heel veel!’

Vrijwilligster Truus van de Weerd vind het fijn om buiten aan de slag te zijn met de medewerkers. ‘We zorgen ervoor dat zij een mooie dag hebben en dat hun mantelzorgers een dagje vrijaf hebben. Ik vind het leuk om creatieve dingen met hen te doen, of in de tuin bloemen te kweken en te drogen. Ik geniet ervan om hen te stimuleren ergens mee bezig te zijn. Daar zijn hier natuurlijk ideale mogelijkheden voor. De tuin, de kas en de kapschuur zijn prachtige werkplekken.' Alle werkzaamheden gebeuren op en rond de boerderij. Af en toe trekt de groep er op uit. Als er bij de buren een veulen wordt geboren, of als de schaapskudde van den Treek in de buurt komt overwinteren. Er is inmiddels geen buurman of buurvrouw meer die geen bezoek heeft gehad van de medewerkers van de Breehoef.

Van Ginkel repareert een tuinbank