Sandra en Raimond Eppink
Sandra en Raimond Eppink /Foto: Ryno Visser

Ribhouse Texas 25 jaar in Woudenberg

WOUDENBERG Zaterdag 5 december is het precies 25 jaar geleden dat Ribhouse Texas in Woudenberg haar deuren voor het eerst opendeed. En ondanks corona laten we dit memorabele moment niet zomaar voorbij gaan.

Hoe het begon in 1995.....

De oorsprong van het concept van Ribhouse ontstaat in 1990 in Geesteren. In de jaren die volgen krijgt het concept steeds meer vorm en dient het moment zich aan om meerdere vestigingen te gaan openen. En restaurant Bellevue in Woudenberg blijkt een goede optie te zijn. Terwijl Bellevue aan de voorkant nog open was voor publiek, begint halverwege oktober dat jaar de verbouwing. Aanvankelijk zou Raimond Eppink, destijds al een paar jaar in dienst, alleen een bijdrage leveren aan de verbouwing en opening van vestiging Woudenberg. Maar het zou anders gaan lopen. Meerdere mensen van het beoogde management en personeel haakten na een paar maanden af omdat ze het concept van Ribhouse Texas niet zagen zitten. Ondertussen was de Woudenbergse Sandra van Hunnik aan komen waaien, op zoek naar een baan. De twee vinden elkaar ook in de liefde, besluiten samen het zakelijke avontuur aan te gaan en zijn vanaf het jaar 2000 de eigenaren van Ribhouse Texas Woudenberg. Dit blijkt op beide vlakken succesvol, getuige het feit dat ze 5 december het 25 jarig bestaan van het Ribhouse mogen vieren, maar ook 11 december aanstaande 12,5 jaar getrouwd zullen zijn.

Bekendheid

Het succes van Ribhouse Texas groeit in de jaren na de opening. En al snel beperkt de bekendheid zich al lang niet meer tot de provinciegrenzen. Recentelijk kwam er nog een camper de parkeerplaats op rijden om een maaltijd af te halen. Het bleken gasten uit Den Haag te zijn, die zich niet door de corona beperkende maatregelen uit het veld lieten slaan. Maar ook tijdens een rondreis in Amerika, een aantal jaren geleden, ontmoeten Raimond en Sandra een Nederlands stel. Het stel blijkt net uit Nederland te zijn vertrokken, na een afscheidsfeest. En het feest had plaatsgevonden...... jawel, in Ribhouse Texas Woudenberg! En zo komt het veelvuldig voor dat Woudenberg in één adem genoemd wordt met Ribhouse Texas.

Hoogtepunt

Op de vraag wat Sandra een van de hoogtepunten vindt van de afgelopen 25 jaar, noemt zij gelijk het jaarlijkse Halloween feest. Een van de paradepaardjes van wat er door het jaar heen georganiseerd wordt. Echt iets wat je een keer moet meemaken. Al moet je dat dan wel op tijd bedenken, aangezien het meestal een jaar ervoor al is volgeboekt.

Het verhaal erachter

Het succes zit ongetwijfeld in de beleving die je ondergaat wanneer je aan tafel schuift. Waarbij het al begint met dat de doppen van de aanwezige pelpinda's gewoon op de grond mogen worden gegooid. Vervolgens word je bediend door echte cowboys en girls die je een kaart aanbieden waaruit het lastig kiezen is. Menig verjaardag krijgt extra aandacht, iets wat iedere gast niet kan ontgaan. Kortom, vanaf het moment bij binnenkomst, tot het moment wanneer je weer weggaat, word je meegenomen in een sfeervol avontuur waarbij ook kwalitatief hoogstaand voedsel een rol speelt. Wanneer je tijd vindt om je ogen de kost te geven en naar de entourage te kijken, zal je mogelijk opmerkelijke items vinden. En achter elk item blijkt wel een verhaal te zitten. Zo hangt er een zadel in de zaak, die herinnert aan een uitje naar Frankrijk. Het was destijds het verhaal dat de vakantie er bij in zou gaan schieten. Om toch even afstand te kunnen nemen, vertrokken Raimond en Sandra voor een paar dagen naar een ranche. Daarbij komt Sandra op een paint paard te zitten, in een zadel dat uit 1969 stamt. Achter haar rug om besluit Raimond het zadel te kopen en mee te nemen naar huis. Bij de ingang hangt hun eigen straatnaambord. Grappig uiteraard, maar zeker niet zonder reden. Het blijkt een cadeau te zijn geweest van het personeel op het moment dat de zaak in 2005 de eerste 10 jaar erop had zitten. Aldus manager Nico, die dit jaar inmiddels ook 15 jaar in de zaak meewerkt. En hij blijkt niet het enige personeelslid te zijn die meerdere jaren dienstverband achter zijn of haar naam heeft staan. De meeste vaste krachten zijn al jaren in dienst.

En toen kwam corona

Het leidt geen twijfel dat ook Ribhouse Texas zwaar getroffen wordt door de corona. Maar wat de boventoon voert, is vooral de dankbaarheid voor de wekelijkse bestellingen die het leed enigszins verzachten. Maar wel vooral het contact met de gasten wordt enorm gemist. Zowel Sandra als Raimond kunnen niet wachten om de deuren weer open te kunnen doen voor hun gasten. Komende week zullen op de site de menu's voor de kerst komen te staan. Hierbij zal het mogelijk zijn, naast de standaard afhaal mogelijkheden, ook home cooking eten te bestellen. Waar de kerst in eerdere jaren goed was voor 1100 gasten in 2 dagen, zal het team dit jaar hopelijk druk mogen zijn voor menig Woudenbergs huishouden. Aangezien de pelpinda's deel uit zullen maken van een bestelling, is het de vraag bij hoeveel bestellers de doppen, uit gewoonte, thuis ook op de vloer zullen belanden.

Win een verrassingsmenu voor 2 personen

Karakteristiek voor Ribhouse Texas zijn zeker ook de stoelen waar de gasten op zitten. En deze stoelen staan er al vanaf dag één, zij het dat de kussentjes tussentijds wel vervangen zijn. Maar hoeveel stoelen staan er eigenlijk? (voor coronatijd) Stuur jouw antwoord voor zondagavond 6 december naar redactie@letopwoudenberg.nl en maak kans op één van de twee verrassingsmenu's voor twee personen. Volgende week maken we in deze krant de uitslag bekend.

Het interieur van Ribhouse Texas