Afbeelding

Column

Rekkelijken en preciezen

Bijna alle geloofsovertuigingen hebben twee richtingen: de ‘rekkelijken’ en de ‘preciezen’. Even heel kort door de bocht, de rekkelijken gaan met de tijd mee, de preciezen houden vast aan waarden uit het verleden. Het opmerkelijke is dat je deze tweedeling ook ziet bij de Sinterklaasviering en daar spitst het onderscheid zich toe op één punt: de kleur van de Pieten. Wederom kort door de bocht: de preciezen staan voor traditie en willen een zwarte Piet, de rekkelijken vinden het tijd voor een met roetvegen toegetakelde assistent.

Nu is er ongetwijfeld voor beide keuzes wat te zeggen, maar bij een voorliefde voor de zwarte Piet is wel een kanttekening te plaatsen. Waar volgers van een zwarte snoet stellig vasthouden aan deze klassieke invulling, zijn ze op andere punten heel wat minder strikt in de leer. Het Sintgeloof is immers al decennia onderhevig aan veranderingen. Ik noem twee punten: de roe en de zak.

Pakweg vijftig jaar geleden, toen ondergetekende een rotsvast geloof in de goedheiligman had, liepen Pieten gewapend met zak vol snoepgoed én roe door de Dorpsstraat. Die roe was een bosje takken waarmee Pieten aan stoute kinderen een corrigerend tikje konden uitdelen. Die roe is stilletjes aan verdwenen en geen precieze Sintgelovige die daarvoor op de barricaden is gegaan.

Hetzelfde geldt voor de zak van Sinterklaas. Deze was het transportmiddel voor de cadeautjes, maar had ook na het uitdelen nog een functie. Stoute kinderen werden daarin gestopt, klaar voor een enkele reis per stoomboot naar Spanje. Voor de meeste kinderen was dit dreigende transport naar Spanje reden genoeg om tenminste van half november tot 6 december uitzonderlijk braaf te zijn. Dit verhaal van de zak is echter geschrapt en opnieuw: geen precieze heeft zich daarover zorgen gemaakt. Het maakt mij niet veel uit of u behoort tot de liefhebbers van de roetveeg- of zwarte Piet of desnoods kiest voor veelkleurige Pieternel om het geheel wat vrouwvriendelijker te maken. Waar het mij om gaat is dat we de discussie sluiten, elkaar lekker in de waarde laten en ons met elkaar richten op de kern. Een gezellig feest, vooral voor jong maar ook een beetje voor oud. Waarbij iedere Woudenberger de Sint helpt bij de inkoop van pakjes… in eigen dorp, precies!

Jaap van Dam
www.facebook.com/koopinjedorp