Carbidschieten
Carbidschieten / foto: redactie

Mogelijk verbod op carbid schieten

WOUDENBERG – Het is nog maar de vraag of het carbid schieten op oudejaarsdag doorgang kan vinden. Burgemeester Cnossen twijfelt. Verder overwegen de burgemeesters van de Veiligheidsregio Utrecht het bezit en vervoer van vuurwerk strafbaar te stellen. ‘De viering van oudejaar lijkt wel oorlog,’ vond Cnossen. ‘Dat is eigenlijk te gek.’

Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, vroeg hoe de gemeente met het carbid schieten omgaat. ‘Er komt geen landelijk verbod,’ stelde ze vast.
Burgemeester Cnossen twijfelt of ze het carbid schieten door moet laten gaan of verbieden. ‘Ik vind het een schitterende traditie. Ik ga elk jaar kijken en dan komen mijn afschuwelijke laarzen uit de kast. Het is zo gezellig. Mensen die elkaar van de basisschool kennen, komen naar het dorp om hun oude vrienden te ontmoeten en verhalen te vertellen. Dat is mooi.’

Zoals de regels nu zijn, mogen in de buitenlucht maximaal vier mensen bij elkaar zijn. Dat haalt veel charme van de traditie weg. De burgemeester verwacht niet dat de regels het einde van het jaar ruimer zullen zijn. ‘Ik weet zeker dat de mensen die carbid afsteken zich aan de regels houden. Dat hebben ze laatste jaren bewezen.’

Het carbid schieten trekt altijd veel publiek. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk wordt dat er niet meer dan vier mensen bij elkaar komen.

Cnossen had gebeld met iemand die elke jaar carbid afsteekt. Hij vertelde dat hij niet wist hoe hij moest voorkomen dat zich een groep mensen bij het carbid schieten vormde. Hij wilde geen boete krijgen wegens overtreding van de regels. Dus overwoog hij niet te schieten.

Lastig wordt ook zeker de handhaving van het vuurwerkverbod. Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD, maakte zich zorgen. Als vooral de jeugd her en der vuurwerk af gaat steken, moet de politie er achter aan.

‘Dat is een spel van kat en muis,’ erkende Cnossen. Daarom willen de burgemeesters van de veiligheidsregio het bezit en vervoer van vuurwerk strafbaar stellen.