Afbeelding

Praten over kindermishandeling kan èn mag

In de praktijk blijkt het praten over en herkennen van signalen als het gaat over kindermishandeling moeilijk. Is een blauwe plek gekomen door mishandeling of is het kind gewoon een pechvogel? Wat zegt een onverzorgd uiterlijk, een kind dat altijd hoofdpijn heeft, juist wegkijkt bij oogcontact of schrikt als hij of zij wordt aangeraakt? Vaak zijn signalen niet zo zichtbaar. Herken je signalen? Dat betekent niet direct dat er sprake hoeft te zijn van kindermishandeling. Vermoed je iets, praat er dan in ieder geval over, ondanks dat dit moeilijk kan zijn. Soms ben je onbewust ook al een steunpilaar voor het kind.

Kindermishandeling is meer dan het slaan van een kind. Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van emotionele mishandeling en verwaarlozing. Ook echtscheiding kan ervoor zorgen dat een kind klem komt te zitten. Soms zie je in de ogen van een kind wanhoop en verdriet, boosheid of juist de leegte. Terwijl ze dan toch vrolijk en gelukkig lijken te zijn van de buitenkant.
Binnen het Sociaal Team is Michael Jap-a-Joe een van de aandachtsfunctionarissen Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. “Ik realiseer mij door deze functie en mijn eerdere werkervaringen, dat er ook in mijn jeugdjaren kinderen waren die het thuis slecht hadden. Ook toen al werd op school besproken dat er zeker een kind in de klas of je omgeving moest zijn die met seksueel misbruik of kindermishandeling te maken heeft. Ik heb dit altijd onthouden en dat heeft bij mij het besef gebracht dat het niet voor iedereen een mooie kindertijd was. En dat is helaas nog steeds zo. Door de schrijnende situaties die ik meemaak in mijn werk begrijp ik steeds beter wat sommige kinderen vroeger hebben meegemaakt. En vraag ik mij af wie is toen beschermend voor ze geweest? Ik weet wel dat we vrienden waren en dat dit ze zeker heeft geholpen om toch nog goede momenten te hebben. En dat betekende al heel veel voor hen. Ik hoop dan ook dat het gezin en het kind dat nu klem zit ook ondersteuning heeft van mensen om zich heen.

Je kunt het gezin steunen door te vragen hoe het eigenlijk thuis gaat. Je komt vaak al meer te weten als je de zorgen die je hebt, deelt met anderen. Door te praten kunnen kinderen worden geholpen die mishandeld worden. We geven hen dan het voorbeeld dat praten over kindermishandeling kan en mag. Je kunt hierdoor een belangrijke rol spelen voor het kind."
Ook het Sociaal Team kan je ondersteunen of adviseren als het herkennen van signalen of het praten over kindermishandeling moeilijk is. Binnen het Sociaal Team zijn er aandachtsfunctionarissen Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Ook collega's kunnen bij hen terecht voor ondersteuning en advies bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling. Dit om huiselijk geweld zo snel mogelijk te signaleren en erger te voorkomen. Het Sociaal Team is zich constant aan het bijscholen om zo signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling beter te herkennen en ondersteuning te bieden.

Mocht je meer informatie of advies willen neem dan contact op met het Sociaal Team van de Kleine Schans (085 0669700).