Afbeelding
foto: Pexels

“Oom Dik en tante Ger waren een soort coronavaccin in mijn jeugd”

Woudenberg – Op 30 november jl. vertelde Ted Kloosterboer, directeur Stichting Praat, in een webinar hoe groot de invloed van haar oom Dik en tante Ger was in haar leven. Ted groeide op in een zeer onveilige thuissituatie en ging één keer per week naar haar oom en tante die 500 meter verderop woonden.

Ted: “Alle complimentjes van hen en leuke dingen die ik met hen heb gedaan heb, stopte ik in een schatkistje in mijn hoofd. Als het thuis dan weer heel erg was, deed ik dat schatkistje open en kon ik het thuis weer even aan. Ze gaven me een heel klein fundamentje in mijn bestaan, ze waren een soort coronavaccin in mijn jeugd.”

Als een kind jarenlang in een onveilige situatie opgroeit, worden er geen goede verbindingen in de hersenen gelegd. Normale stress is gezond. Dan is het alarmsysteem nodig om je voor gevaar te behoeden en vervolgens komt alles weer tot rust. Als je in gevaar bent, reageer je primair, zonder lang nadenken. Je vlucht, vecht en soms bevries je. Blijf je in die situatie, dan blijft je stresssysteem aan en krijg je chronische stress en maakt je lichaam voortdurend het stresshormoon aan. En dat heeft effect op je totale gezondheid en ontwikkeling.

Ted werd psychisch mishandeld en verwaarloosd door haar moeder en seksueel misbruikt door haar vader. Ze hoorde alleen maar kritiek en schaamde zich voor alles: voor zichzelf, haar gedrag, haar uiterlijk en gevoelens. Ze dacht dat ze het niet waard was om van te houden. Ze moest wel erg slecht zijn dat dit haar allemaal overkwam. Ze paste zich voortdurend aan de ander aan en wist uiteindelijk niet meer wat ze zelf fijn, mooi en leuk vond. Ze had geen vertrouwen in anderen, durfde niemand dichtbij te laten komen. Als mensen aardig waren, dacht ze dat er later ook een soort rekening zou komen.
Gelukkig waren er oom Dik en tante Ger. Zij brachten verandering in hoe ze naar zichzelf keek omdat: zij haar leerden dat aanraken wel fijn kon zijn; zij haar lieten voelen dat ze wel om van te houden was; zij haar leerden dat ze wel hun aandacht waard was; zij haar lieten weten dat ze wel potentie had. Door hun liefde en aandacht kon ze alles doorstaan en later haar trauma’s verwerken.

Hoe ben je een oom Dik of tante Ger? Vaak ben je het al zonder het je te realiseren en maak je al verschil in het leven van een ander. Een oom Dik of tante Ger worden gaat niet zozeer over DOEN maar vooral over ZIJN. Wees vooral jezelf, doe geen kunstje, maar doe wat bij jou past. Doe iets dat uit je hart komt! Laat het kind voelen dat hij of zij belangrijk voor je is.