Afbeelding

Afval scheiden hoe doen we dat

WOUDENBERG Afgelopen week kregen wij bij LetOp Woudenberg de vraag over wat er nu precies wel en niet in de oranje afvalcontainer mag worden gestopt.

Wat moeten we weten over PDM afval

De laatste weken is door ROVA actief gecontroleerd op de inhoud van de PDM-containers. Nog steeds zitten er te veel vuile plastics in deze containers waardoor de kosten voor de verwerking van deze afvalstroom hoger zijn dan bij een juiste wijze van afval scheiden.

Als LetOp Woudenberg willen wij graag een bijdrage leveren aan een schoon en duurzaam Woudenberg. In deze bijdrage leggen wij uit wat wel en niet in de oranje PDM-container mag worden gestort.

Wat is PDM afval

De afkorting PDM staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. PDM gaat dus om verpakkingen. Belangrijk is dat ze uit het huishouden komen, bijvoorbeeld uit de keuken of de badkamer. Zorg ervoor dat de verpakkingen knijp -of schraapleeg zijn. Op de kartons van zuivelverpakkingen staat vaak hoe je deze het beste kunt leegknijpen. Gooi nooit volle verpakkingen bij de lading van de PDM. Deze verpakkingen vervuilen de inhoud van de container waardoor het recyclen niet goed mogelijk is.

Voorbeelden van PDM afval

Waar moet je aan denken bij plastic verpakkingen: plastic tasjes, zakken en folies, kuipjes, bekers en bakjes, (knijp)flessen en flacons, tubes, en plastic potjes met deksels. Metalen verpakkingen mogen ook in de PDM-container worden meegegeven. Bij metalen verpakkingen moet je denken aan conservenblikken, frisdrankblikjes, afdekfolies van b.v. kwarkjes- en yoghurtbekers, aluminium schaaltjes en frisdrank- en bierdoppen. Tot slot kunnen ook de drankenkartons aan het PDM-afval worden toegevoegd. Met drankenkartons worden frisdrankpakken, yoghurtpakken, melkpakken en kleine drinkpakjes bedoelt.

Wat doen we niet in de PDM-container

Misschien nog wel belangrijker dan wat wel in de container mag is wat we er niet in mogen deponeren. Vervuiling van deze afvalstroom leidt tot verhoging van de kosten van de afvalverwerking. Deze kosten komen uiteindelijk terecht bij de vervuiler, in dit geval de inwoners van Woudenberg.

In hoofdlijnen mag het volgende plastic gerelateerde afval niet in de PDM-container worden gestort: Verpakkingen met inhoud, verpakkingen van chemisch afval zoals make-up, terpentineflessen en kit kokers. Ook is het niet toegestaan om medisch afval zoals stoma- en infuuszakken alsmede injectienaalden in de PDM-container te werpen. Tot slot mogen ook andere plastic dan genoemd zoals tuinstoelen, dekzeilen en touwen niet toegevoegd worden aan de PDM-container.

Omdat het niet altijd duidelijk is welk afval wel of niet in de container mag zijn er op internet diverse sites waar lijstjes te vinden zijn met wat wel en niet in de PDM-container mag.

Op de site www.doemeemetpdm.nl staat duidelijk uitgelegd wat PDM inzamelen inhoudt en wat wel en niet onder PDM wordt verstaan. Deze site helpt om afval op de juiste wijze te scheiden.

Wat zijn de kosten voor het afvoeren van niet gerelateerd PDM afval

Het ophalen van PDM-afval is, in tegenstelling tot restafval, kosteloos. De drang om ook niet PDM afval met de container mee te geven zou daarmee aanlokkelijk kunnen zijn.

Toch wordt aangeraden op de juiste wijze te scheiden om het recyclen van het plastic mogelijk te maken. Hiermee helpen wij allemaal de afvalberg te verkleinen.

Het is wellicht goed om te weten dat andere plastics “gratis” aangeboden kunnen worden bij de milieustraat. Voor onder andere hard plastic, zoals tuinstoelen en -tafels, en piepschuim zijn aparte afvalcontainers geplaatst.